Belföld

Nekünk a Balaton a Riviéra

A családok többsége csak belföldön fog nyaralni. A legnépszerűbb úti cél továbbra is a Balaton. Azok viszont, akik külföldre vágynak, Horvátországot és Romániát választják.

Idén nyáron a családok mintegy 35 százaléka tervez valamilyen utazást. Azoknak pedig, akik már az úti céljukat is kiválasztották, több mint 70 százaléka biztosan fog belföldön is pihenni – derül ki a Magyar Turizmus Zrt. felméréséből. Csak országon belül a válaszadók 62 százaléka fog nyaralni, míg harminc százalékuk kizárólag külföldön tudja elképzelni a vakációt. A közlemény szerint a megkérdezett családok mintegy 7 százaléka még nem döntött arról, hogy tesz-e a főszezonban utazást.


Fotó: MTI / Mohai Balázs

A belföldi utazások legnépszerűbb célpontja továbbra is a Balaton, bár a megkérdezettek több mint 20 százaléka még nem tudta megmondani, pontosan hol fog lazítani. A nyári belföldi utazások legnagyobb részét, 55 százalékát júliusra és augusztusra tervezik, és a biztos válaszadók több mint negyven százaléka a magyar tenger környékét keresi fel, nyolc-nyolc százaléka pedig az észak-alföldi és az észak-magyarországi területeket választja. A belföldi utazások átlagos hossza a tervek szerint 5 éjszaka, azaz kevesebb, mint egy hét lesz, döntő többségének célja pedig az üdülés, pihenés, amit 5-5 százalékkal a wellness, illetve a rokonlátogatás követ.

A felmérés szerint a külföldi utazások legnépszerűbb úti célja idén Horvátország és Románia. Ezen országokon kívül az élmezőnybe tartozik még Ausztria, Görögország, valamint Olaszország is.

Az utazást tervező családok nyári üdülésre idén átlagosan mintegy 177 ezer forintot szánnak. Ez az összeg megegyezik a tavalyival.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik