Élet-Stílus

Dubai kézben egy budapesti luxushotel

Omán után Dubai is szállodatulajdonos lett Budapesten.

Már nemcsak az Ománi Szultánság mondhatja el, hogy luxusszállodája van a magyar fővárosban, hanem immár Dubai is. Az Egyesült Arab Emirátusokbeli Al Habtoor Group, amely felépítette a világ egyetlen 7 csillagos szállodáját, a Burdzs Al Arabot, ugyanis hoteltulajdonossá lépett elő a magyar fővárosban. A Khalaf al-Habtoor üzletember alapította és vezette családi vállalkozás 80 millió dollárért (több mint 18 milliárd forintért) megvásárolta az ötcsillagos Le Meridien Budapest szállodát.

Jött, látott, befektetett

A dubai milliárdos két fiával érkezett Budapestre, és hétfőn alá is írta a szerződéseket, valamint átvette a Le Meridien Budapest luxusszálloda szimbolikus kulcsát. Elmondása szerint nem tervez változtatásokat a hotel vezetésében, teljesen meg van elégedve a jelenlegi irányítással és a szálloda működésével; a megvásárlásával azonban azt reméli, hogy még sikeresebb lesz a történelmi múltú hotel.

A Hír24 kérdésére, miszerint érdeklődik-e más befektetési lehetőség iránt Magyarországon, különösképpen a sport területén (Khalaf al-Habtoor ugyanis szereti a teniszt és a lovassportot, lsd. alább), a dubai üzletember mosolyogva azt válaszolta, hogy ha adódik erre lehetőség, akkor nagyon szívesen, hiszen imádja a sportot, és Magyarország is nagyon tetszik neki. Mint mondta, több alkalommal járt már hazánkban, és elsősorban az Andrássy út szépsége ragadta meg.

Hotelguru

Az Al Habtoor Group portfolióját a vendéglátóipar, az építő- és az autóipar színesíti. Ami a szállodaipari palettáját illeti, többek között 5 Hilton-hotelt (3 Dubaiban, 2 Bejrútban) irányít, valamint 7 lakó-, és irodakomplexumot az Emirátusokban.

A családi vállalkozás egyre aktívabban terjeszkedik Európában. Hazánk mellett Franciaországra is szemet vetett: Párizsban egy négycsillagos luxusszállodára feni a fogát. Dubaiban pedig hatalmas fejlesztési tervekkel rukkolt elő: a legrégibb hoteleket lebontaná, és helyükre modernebb szállodákat húzna fel, körülbelül 1,3 milliárd dollárért. Többek között a 34 éves dubai Metropolitan Hotellel vannak nagy felújítási tervei, de emellett három luxusszálloda építésébe is belevág hamarosan, az egyikben például egy Brodway-stílusú színház is helyet kapna.

A szállodaipar mellett a pénzügyi életben is tényező szeretne lenni: 2008-ban a brit Barclays Bankba vásárolta be magát 2 százalékkal, majd 2010-ben eladta. Ám nem tett le arról, hogy más európai vagy amerikai pénzintézetben is érdekeltséget szerezzen.

Megszállott teniszező

A 62 éves Khalaf al-Habtoor egyébként évek óta szerepel a Forbes a Világ 500 leggazdagabb emberének a listáján (2006-ban a 335., míg 2007-ben a 369. helyen szerepelt). A milliárdos vagyonát 2011-ben 2,5 milliárd dollárra becsülték. Irodájának falait számtalan fotó díszíti, amelyen olyan hírességek társaságában pózol, mint II. Erzsébet brit királynő vagy éppen az egykori amerikai elnök, Jimmy Carter.

A milliárdos Khalaf al-Habtoor (Fotó: Arabian Business)

Hobbija a tenisz, naponta 2 órát ütöget. Sőt annyira odavan ezért a labdajátékért, hogy női teniszversenyeket is lelkesen szponzorál. A másik kedvenc sportja a lovaspóló, 40 lóval az Al Habtoor pólócsapatot is megalapította.

VIP-ek garmada

A Le Méridien Budapest szálloda 2000-ben nyitotta meg a kapuit. Magyarországon elsőként kapta meg az Amerikai Vendéglátás Tudományok Akadémiájának rangos diját, a Five Star Diamond Awardot. A luxusszálloda többek között a TripAdvisor weboldal Travelers’ Choice elismerését is kiérdemelte. Az elmúlt 12 évben számos híresség (világhírű énekeseket, elnökök, színészek, politikusok, sportolók) szállt meg náluk.

Itt olvashat bővebben arról, amiket eddig eltitkoltak a luxusszállodák>>>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik