Élet-Stílus

Kékfrankosok a legjobbaktól

A Kárpát-medence legnagyobb területen termesztett kékszőlőfajtáját állítja a középpontba a Terra Hungarica tavaszi tematikus rendezvénye a Gerbeaud-ban.

Április 21-én kékfrankos-napot rendez a Terra Hungarica Budapesten. Az egyesület az adalékoktól mentes, minimális beavatkozással készült borokra koncentrál, hangsúlyozva, hogy az így készült borok jobban kifejezik a fajtát, a termőhelyet és az adott évjáratot.

A mesterkurzuson a kékfrankost nagy becsben tartó kárpát-medencei borvidékek egy-egy borásza mutatja be a fajta legizgalmasabb termőhelyeit, így hallhatjuk majd Bott Frigyest, Pók Tamást, Kaló Imrét, Szentesi Józsefet, Karner Gábort, Pósta Gergelyt, Franz Weninger Jr-t és Werner Michlits-et a Meinklangtól.

A sétáló kóstolón pedig találkozni lehet Ráspival (Sopron), Orsolyáékkal (Eger), Losonci Bálinttal és Szecskő Tamással (Mátra), Maurer Oszkárral (Szerémség), valamint Sütő Zsolttal és Melecsky Tiborral (Strekov 1075, Kürt, Felvidék).

A kékfrankos a régió legnagyobb területen ültetett kékszőlőfajtája, igen alkalmas a termőhelyi sajátosságok kifejezésére. A fajta adottságainak köszönhetően (élénk sav, finom tannin) elegáns, hosszan érlelhető és a gasztronómiában jól használható bort ad.

A kékfrankos-napon különleges magyar kézműves sajtokat is kóstolhatnak az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik