Élet-Stílus

Csak minden második magyar hisz a rákgyógyszerekben

A rák ma még elsősorban a középkorúakat fenyegeti, de életmódváltás és megelőzés nélkül nemsokára a fiatalabbak vezető haláloka is lehet.

Ma Magyarországon a daganatos betegségek különböző formái egyelőre még nem számítanak vezető haláloknak: az összes bekövetkezett halál nagy részéért, vagyis 54%-ért ugyanis a szív- és érrendszeri betegségek tehetők felelőssé. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy a rákot illetően megnyugodhatunk: az elmúlt években folyamatosan nő a betegséggel összefüggő halálesetek száma.

Ha kíváncsi a 10 legveszélyesebb daganatfajtára, kattintson ide.

Mi tehetünk róla?

A magyarok közül 34 ezren halnak meg a betegségben, és évente legalább 75 ezer új megbetegedést diagnosztizálnak, amik kialakulásáért 80-90%-ban külső, vagyis életmódbeli tényezők – mint például a dohányzás, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód – felelősek. Az esetek csak kis százalékáért felel a genetika vagy a környezet.

Persze nem csak Magyarországon aggasztó a helyzet: John Seffrin, az Amerikai Rák Társaság elnöke szerint az gondolkodik helyesen, aki a rákot egy egyre terjedő világjárványnak fogja fel, ami ellen „… nincs olyan ország vagy tudós társaság, amely egyedül felvehetné a küzdelmet”.

Április 10.: Nemzeti Rákellenes Nap
– Magyarországon 1993 óta minden évben megtartják az eseményt, melynek szervezője a Magyar Rákellenes Liga
– az ünnep lényege, hogy a társadalom minden rétegében felébressze a felelősséget és rávegyen a küzdelemre
– a Rákellenes Nap időpontja egybeesik a magyar rákkutatás egyik úttörőjének, dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvosnak a születésnapjával. 1902-ben ő alapította az Országos Rákbizottságot.


A megelőzés életet menthet

A Nemzeti Rákellenes Program arra figyelmeztet, hogy ha továbbra sem használjuk ki a megelőzés területén kínálkozó lehetőségeinket, akkor egyes becslések szerint a következő években 1000 fiú újszülöttből 313, míg ugyanennyi lányból 149 úgy vág neki az életnek, hogy 75 éves kora előtt biztos meghal, méghozzá rákban.

Hogy mit tehetünk? A szakemberek szerint a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, a korai felismerés és az egyre intelligensebb és korszerűbb diagnosztikai lehetőségek nagyban növelik a túlélés esélyét.

A magyarok nem hisznek a gyógyszerekben?

A hazai felnőtt lakosságról általánosságban elmondható, hogy szkeptikus és igen tanácstalan, ha a rákkezelésre használt gyógyszerek hatékonyságáról kérdezik. Egy a közelmúltban készült erre vonatkozó felmérés adatai szerint csupán minden második gondolja úgy, hogy a gyógyszeres terápia a leghatékonyabb megoldás.

Az emberek 11%-a inkább a különféle gyógyhatású készítményekben bízik, 4%-a pedig az étrend- és táplálékkiegészítők rákgyógyító hatására esküszik.

Bár a tudósok évek óta elszántan küzdenek, hogy megtalálják a rák ellenszerét, és bár akadnak biztató eredmények is, az áttörés egyelőre még várat magára. Nem csoda, hogy népszerűek az alternatív gyógymódok is, amivel a betegek előszeretettel kombinálják a kórházi terápiát, hogy növeljék a gyógyulási esélyeiket. Ezek a legnépszerűbbek:

1. csökkentett deutérium tartalmú víz
2. immunsejt-injekció
3. nyersétel-diéta
4. akupunktúra
5. jóga
6. vitaminok, gyógynövények
7. lelki segély

Ajánlott videó

Olvasói sztorik