Élet-Stílus

A legtöbb gazdi nem ért az etetéshez

Nagy részük ennek ellenére köszöni, nem kér a szakemberek tanácsaiból, mert szerintük pontosan tudják, mit szeret kezdvencük. Vajon ez az oka, hogy folyamatosan nő az elhízott állatok száma is?

Pedig a helytelen táplálás nem minden kockázattól mentes: csak kevés gazdi tudja, hogy egy túlsúlyos állatra legalább annyira veszélyesek a pluszkilók, mint az emberekre. A szakemberek szerint a szív- és érrendszeri és mozgásszervi betegségeket okozhat, valamint általában rövidítheti a várható élettartam hosszát.

Dr. Király Péter, a Rex Kutyaotthon Alapítvány alapítója szerint a magyar gazdik legnagyobb hibája, hogy túl nagylelkűek és önfejűek, ha kedvencük etetéséről van szó. Még ennél is rosszabb az, hogy sokan konyhamalacként kezelik a kedvencet, és ugyanazzal a táplálékkal – házikoszttal – etetik, mint amit ők maguk esznek.

Pedig a szakember szerint az emberi táplálékban lévő glutén, gabona és szójaszármazékok kifejezetten ártalmasak: rendszeresen, nagy mennyiségben allergiás tüneteket és betegségeket válthatnak ki.

Csak a megfelelő motiváció kell?
A kedvencek elhízása állandó probléma Nyugat-Európában is, Nagy-Britanniában például legalább 2,9 millió túlsúlyos kutya és 3 millió elhízott macska él. Nem csoda, hogy idén először meghirdették a kifejezetten őket célzó bajnokságot is, aminek célja, hogy az állatok hat hónap alatt minél többet fogyjanak és átszokjanak az egészséges életmódra.
– a szabályok szerint az az állat nyer, amelyik a legtöbb felesleget dobja le magáról
– a 11 résztvevő (akik között van egy nyúl is) együtt másfél mázsát nyom – csak azt az eredményt fogadják el, ahol a fogyást nem éheztetéssel, hanem egészséges körülmények között érték el

Ajánlott videó

Olvasói sztorik