Sonkaellenőrzést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvétot megelőző hetekben. Az ellenőrzés során több mint 25 előállítótól, illetve kereskedelmi egységből származó 53 termék mintavételére és vizsgálatára került sor, amely összesen 373 laboratóriumi vizsgálatot jelentett. Ezek közül a NÉBIH 51 termék esetében végezte el a kedveltségi vizsgálatot.
Azt találták: a vizsgált termékek egyikében sem volt kimutatható szalmonella- vagy listeriabaktérium, de 2 termék sótartalma nem felelt meg az előírásnak, amely miatt a hatóság élelmiszer-ellenőrzési bírságot fog kiszabni. Jelölési hiányosságok összesen öt terméknél fordultak elő, amely miatt a hivatal figyelmeztetésben részesíti, és a hiba kijavítására kötelezi az előállítókat.
Fotó: MTI / Oláh Tibor
A sonkák ötöde megbukott az ízteszten
A laboratóriumi vizsgálatok legnagyobb részét a termékek akkreditált érzékszervi vizsgálata tette ki. Az 51 termék vizsgálata során az alak-, állomány-, szín-, szag- és íztulajdonságokra vonatkozó megállapításokat rögzítették a bírálók. A szakemberek 11 termék érzékszervi tulajdonságait találták nem megfelelőnek, amit a hatóság hamarosan szankcionálni fog.
Összességében minőségi hibák miatt várhatóan több mint 1 500 000 forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot fognak kiszabni a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságai.
51 terméknél – a laboratóriumi vizsgálatokon túl – kedveltségi rangsort is összeállítottak a hivatal szakemberei. A képzett bírálókból álló bizottságok a szöveges értékelés mellett 0-5 pontig terjedő skálán értékelték a kódszámmal jelölt mintákat.
A vizsgálatok részletes eredményei és a kedveltségi vizsgálat rangsora megtekinthető a NÉBIH honlapján:
http://www.mgszh.gov.hu/aktualitasok/hirek/2012_sonka_ellenorzes.html