Élet-Stílus

Magyar szakács a világ legjobbjai között

Észak kiütéssel győzött Dél ellen a Brüsszelben tartott Bocuse d'Or európai szakácsversenyen: az aranyérmet Norvégia, az ezüstöt Svédország, a bronzot pedig Dánia kapta. Magyarország is sikeresen szerepelt a szerdán véget ért kétnapos versengésben: Széll Tamás képviselheti hazánkat jövő januárban a lyoni világdöntőben.

Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje kilencedik helyezettként szerzett jogot a lyoni globális döntőben való részvételre, amire a brüsszeli verseny első tizenkét helyezettjének lesz lehetősége.

Az általános helyezések mellett a “szakági” különdíjakban is Észak volt most sikeresebb Délnél: a legkülönlegesebb haltál kategóriában Izland, a legkülönlegesebb hústál kategóriában Nagy-Britannia diadalmaskodott.

A következő európai Bocuse d’Or-t 2014-ben Svédország rendezheti meg.

A nagy szakmai hírnévnek örvendő Bocuse d’Or névadója egyébként Paul Bocuse lyoni mesterszakács. A versengést 1987-ben rendezték meg először, és az ezúttal jövő január végén esedékes világdöntő színhelye mindig Lyon, a kulinária globális fővárosa. A döntőben az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai mérkőzhetnek meg.

Az 1926-ban született Paul Bocuse nevéhez fűződik a francia “új konyha” megteremtése, amelynek fő jellemzője a kevesebb kalória és a több friss alapanyag. A “nouvelle cuisine” kifejezést egyébként először arra a menüre alkalmazták, amelyet Bocuse a Concorde szuperszonikus repülőgép első útjára készített, 1969-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik