Üzleti tippek

Egyen olcsón csúcsétteremben! Itt a trükk

Sokan gondolják úgy, hogy a legjobb éttermek elérhetetlenek. Pedig jó pár helyen menüzhetünk viszonylag olcsón.

Kedvcsináló azoknak, akik szeretnek (vagy szeretnének) jó éttermekben ebédelni, de eddig azt hitték, ez megfizethetetlen számukra. A menü minden megkérdezett étteremben legalább kétfogásos. Van, ahol a fogásokon belül is választhat a vendég két-három étel közül, máshol fix a kínálat. Az ár pedig baráti, legalábbis ahhoz nagyon közeli.


Fotó: MTI / Beliczay László

Régi trükk a zónaadag

A Michelin-csillagos Onyx étteremben már 2008 óta van menü-ebéd, a lehetőséget nem a válság hívta életre – mondta az FN24 megkeresésére Niszkács Anna, az étterem marketing- és PR-menedzsere. A menü náluk minőségi, magas színvonalú, könnyebb, gyorsabb és jóval olcsóbb ebédet jelent, mint a vacsora-program. Míg a 6-8 fogásban feltálalt vacsorát átlag 3-4 óra alatt fogyasztják el a vendégek, az ebédmenüre elég egy óra is.

A kétfogásos menü ára 3490 forint, a háromfogásos pedig 3990 forint. Az ebédmenü előételből, két főételből és egy desszertből áll, valamint választható még 2-2 előétel, főétel és desszert is, de ez már a szokásos esti árakon. Az ebédmenü igen kedvelt (telt házas), családi és üzleti ebédelők is jönnek.

Vacsorára csábító

A Vár aljában, az Ostrom utcában található Arany Kaviár drága hely, ennek megfelelően az “olcsó” menü se filléres, fejenként tízezer forint, “jóbarátoknak” való, az asztaltársaság minimum négy főből kell álljon, ám ezért degeszre eheti magát a vendég, s egy üveg felsőközépkategóriás vodka is grátisz dukál.

A Klassz Bisztró a nyitása, 2007 óta kínál menüt, mert Radványi Roland üzletvezető szerint erre több okból is szükség van. Főleg azoknak az Andrássy úton lakóknak és dolgozóknak az igényeit szeretnék a lehetőséggel kielégíteni, akik szeretnek rendes körülmények között ebédelni (nem ételfutáros, dobozos fogásokra vágynak). S persze, aki ebéd közben jól érzi magát náluk, az előbb-utóbb benézhet vacsorára is, hogy a drágább á la carte étlapos étkeket is kipróbálja.

A menüebéd náluk két fogásból áll (leves és főétel) és 890 forintos árát úgy tudják tartani, hogy olcsóbb alapanyagokat választanak hozzá és csak az önköltséget számítják fel. A személyzeti étkezést is a menüvel oldják meg. A menüs forgalom változó – attól függ az aznapi vendégszám, hogy éppen mit kínálnak. A nehéz ételek (például a csülök) nem népszerűek, inkább az egyszerűek kelendők, mint a főzelékek, a rántott sajt, a rántott gomba, a csirkepörkölt. Egyszer azért mindig megtelik dél körül az étterem – fogalmazott a tulaj. A menü náluk sem a válságra adott válasz, de az étteremben is érzékelik a recesszió miatt a vásárlóerő csökkenését. 2011-től jelentős (30 százalékos) forgalomcsökkenést értek el. Mondhatni minden új rossz hír után elmarad még pár vendég.

Szeretik, hogy nem kell választani

A Ferenciek terénél lévő Kárpátia étteremben is van menü, többféle is. Ebédmenüjüket hetente váltják. A vendégek 2 elő-, 3 főétel és 2 desszert közül állíthatják össze a menüt. A kétfogásos ebédmenü 1500, a háromfogásos pedig 1800 forintba kerül. A négyfogásos vacsoramenüt a séf javaslatára állítják össze, az á la carte kínálatból, annál egy kissé kedvezőbb áron  – írta megkeresésünkre Danóczy Lívia marketingmenedzser.

A Kárpátiában szeretik a vendégek a menüt, mert nem kell sokat foglalkozni a választással, s gyorsabb is az ebéd, mert mindig automatikusan jön a következő fogás. Minőségben pedig nem különbözik a menü az a la carte-tól. A vacsoramenü főleg a külföldi vendégek körében népszerű náluk.

Vendégmegtartó menü

A Budán lévő Csalogány 26 étteremben 2006 vége óta van menü, amióta Bedő Balázs a tulajdonos, konyhaséf. Bevezetésével az volt a célja, hogy hasonló ebédlőkultúrát alakítson ki, mint amilyen a tőlünk nyugatabbra lévő országokban (például Franciaországban) dívik, ahol komoly beszédtéma, ki, hol, milyen menüt fogyasztott délben.

Eleinte önköltségi áron (1400 forintért) kínálták a bizniszmenüt ebédre, ma 2500-at kérnek a három fogásért. Az esti menü 4-8 fogásos (utóbbi 12 ezer forintba kerül), és az étlapon szereplő ételek is jóval drágábbak, mint az ebédmenüé. Az árkülönbség abból adódik, hogy a déli menünél nem használnak kifejezetten drága (7-12 ezer forint kilónkénti árú) presztízs alapanyagokat, de a minőség minden ételüknél kiinduló alap. Korábban kísérleteztek a választásos menüvel, de mivel úgy látták, a vendégek jobban szeretik a fix választékot, így végül e mellett maradtak. A főételnél azonban lehet húst vagy halat választani. A menüt nem hirdetik meg, csak az étteremben derül ki, mit kaphat a vendég.

Bedő Balázs szerint a menü a válságban is képes volt megtartani olyan vendégeket, akik különben lehet, hogy elmaradtak volna, s ez fontos volt az étteremnek. Még akkor is, ha ez a kínálat nem profitorientált ma sem. A déli menü teszi ki havi forgalmuk 30 százalékát. A válság miatt nem lett kisebb a forgalmuk, inkább csak hektikusabb, mint korábban. Menüre lefordítva ez azt jelenti, változó, hogy aki betér ebédelni, az a menüt választja-e vagy inkább az étlapról rendel-e – tette hozzá.

Ahol csak menü van

A pesti Olimpia étterem 2008-as nyitása óta csak menüt kínál. A menü szót azonban nem szívesen használja Takács Lajos séf-tulajdonos a kínálatukra, mert a magyar nyelvben ez a szó nem kifejezetten a legjobb minőség szinonímája. Ételsorkínálatuk lényege pedig pont az, hogy az éppen elérhető legfrissebb, legjobb minőségű alapanyagokból a lehető legjobb ételeket hozzák ki, és csak ezt kínálják. Az adott alapanyag határozza meg, hogy aznapra mi a választék. A konyhájuk sem túl nagy, ezért is célszerű náluk ez a forma.

Az ebéd 2-3 fogásos lehet, kétféle előételből (leves vagy zöldség), háromféle főételből (tésztás, zöldséges, gazdag húsos) és kétféle desszertből választhat a vendég. A két fogás 1950 forintba, a három fogás 2250 forintba kerül. A vacsora hasonló rendszerben 4-7 fogásos lehet, előbbi 5900 forintba, utóbbi 8500 forintba kerül fejenként.

Klasszikus és újraértelmezett választék

A székesfehérvári 67 étterem hétköznapokon kínál “kedvezményes” áron ebéd menüt, amivel azoknak a vendégeiknek adnak alternatívát, akik a minőséget keresik a mindennapi étkezésben. A menü választékában megtalálhatóak a klasszikus és az újraértelmezett magyar konyha ételein túl az európai és ázsiai konyhák tradicionális étkei is. Szempontjuk még a szezonalítás és amennyiben megoldható, a regionalitás is, legalább az alapanyag-beszerzésben.

Vendégeiknek az ebéd gyorsasága vonzó, amelynek biztosítása a ” kézműves” jelleg miatt talán a legnagyobb feladat náluk.Változó, hogy a hét egyes napjain milyen az érdeklődés a menüre, sok a törzsvendég, de vannak betérők is. Előfordul az is, hogy az étterem befogadóképessége miatt nem tudnak azonnal asztalt biztosítani a menü-ebédhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik