Élet-Stílus

Maradandó egészségkárosodás az energiaitalok miatt

Az ÁNTSZ honlapján szerdán közzétett jelentés szerint az energiaital túladagolásnak 158 esetben nem volt utóhatása, 2 esetben viszont magas vérnyomás alakult ki.

Az elmúlt negyedévben hatvanhat fiatalt kellett egészségügyi ellátásban részesíteni energiaital-fogyasztással összefüggő “esemény” miatt, kettejüknél, maradandó következményként, magas vérnyomás alakult ki – derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) legfrissebb összegzéséből.

Az ÁNTSZ honlapján szerdán közzétett jelentés szerint az energiaital túladagolásnak 158 esetben nem volt utóhatása, 2 esetben viszont magas vérnyomás alakult ki. “Egy haláleset is előfordult, amely közvetlenül nem hozható összefüggésbe az energiaital-fogyasztással, de a fogyasztás körülményei hozzájárultak a halál bekövetkeztéhez” – írta az ÁNTSZ.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal tavaly november óta gyűjti és dolgozza fel “az energiaital-fogyasztással összefüggő események adatait”. A közlemény szerint 2011. november 1. és 2012. február 15. között védőnők, gyermekorvosok, orvosi ügyeletek, általános- és középiskolák, valamint az Országos Mentőszolgálat országosan 161 energiaital-fogyasztással összefüggő eseményt jelentettek, ebből 137 fiút, 24 pedig lányt érintett. Az országos tiszti főorvos szerint súlyos aggodalomra ad okot, hogy a fiatalok minden negyedik esetben alkohollal együtt itták az energiaitalt – hangsúlyozta az ÁNTSZ a közleményben.

Az összesítés szerint a legtöbb esetet (35) Baranya megyében regisztrálták, ezt követi Veszprém (32), míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 19, Budapestről és Pest megyéből, illetve Bács-Kiskun és Fejér megyéből 11-11 esetet jelentettek, a többi megyéből ennél kevesebbet jeleztek.

Az ÁNTSZ adatai szerint az érintettek egy része rosszullétét megelőzően több dobozzal is fogyasztott energiaitalt. Az elfogyasztott, rosszullétet kiváltó energiaital-mennyiség fejenként két decilitertől a három literig terjedt.

Az ÁNTSZ a honlapján emellett beszámol egy kérdőíves felméréséről is, amelyet a 10-18 éves korosztály körében végzett az energiaitalok egészségre gyakorolt káros hatásairól, veszélyeiről, illetve rákérdezett fogyasztási szokásaikra is. Ebből kiderült például az is, hogy az energiaitalt rendszeresen fogyasztó válaszadók 90 százaléka szülei tudtával iszik energiaitalt.

Mint írták, egy hónap leforgása alatt, január 17. és február 16. között összesen 6386 fiatal töltötte ki a felmérőlapot. Közülük a magukat rendszeres fogyasztóknak tartó fiatalok 15 százaléka (616) volt már rosszul energiaitaltól, legtöbbjük álmatlanságról és gyors szívdobogásról számolt be, negyedüket emiatt orvosi ellátásban kellett részesíteni – emelték ki.

A kérdőív szerint a válaszadók 86 százaléka ivott már energiaitalt, annak ellenére, hogy hallott a túlzott fogyasztás veszélyeiről. Legtöbbjük úgy véli, az energiaital-fogyasztás leginkább szívproblémákat, például szívritmuszavart, infarktust, valamint egyéb szívbetegséget, továbbá hányingert és hányást okoz, károsítja a májat a vesét és az agyat is. Ennek ellenére a kérdőívet kitöltők 21 százaléka mégis “jónak tartja” a termék fogyasztását – írta az ÁNTSZ.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.