Élet-Stílus

Ne várja kutyavilág új kedvencedet

Ha úgy döntünk, hogy örökbe fogadunk egy árva állatot, figyelembe kell vennünk a jövevény „előéletét” is, amiről igazán nem tehet.

Azért nem túl szerencsés a macskákról, kutyákról szőtt általánosítások, mert még egy-egy faj egyedei is ritkán szoktak tökéletesen ugyanúgy viselkedni. Még a különböző fajtáknál is lehetnek komoly eltérések: például a sziámi macskák közlékenyek, de ez sem jelenti azt, hogy mindegyik folyamatosan nyávog. A ragdollt a legbarátságosabbnak tartják, de amelyiket folyamatosan ijesztgettek, ne adj Isten rugdaltak, biztosan nem dörgölőzik hozzánk. Kutyáknál ugyanígy elmondható, bár a bullterriert lustasággal „vádolják”, épp az utcánkban sétál rendszeresen egy különösen hiperaktív egyed, ezzel szemben kitartó munkával a Jack Russell terriert is el lehet hizlalni.


Egy ragdoll is lehet nagyon félénk – fotó: Shutterstock

Talán ebből a rövid bevezetőből is kiderült, mennyire fontos az is, hogy bánunk kedvencünkkel. Amennyiben menhelyről kerül hozzánk, még inkább készüljünk fel arra, hogy a tökéletes beilleszkedéshez rengeteg türelem, következetesség és persze szeretet kell. Íme, néhány tipp, ami segít.

Kerüld a szemkontaktust
Az állatok ritkán néznek „farkasszemet”, hiszen ez sok fajnál az agresszió jele. Bár kedvenceink megtanulták a közös együttélés során, hogy az embernél ez nem feltétlenül jár rossz következményekkel, ennek ellenére nagyon ijesztő lehet félénk kisállatainknak. Cesar Millan, a neves kutyaviselkedési specialista gyakran szokta azt tanácsolni a hasonló problémával küszködő gazdáknak, hogy kérjék arra vendégeiket, hogy a gyakran riadt és/vagy agresszív ebről egyszerűen tudomást se vegyenek, így az állaton kisebb lesz a nyomás. Ugyanígy ne rángassuk elő az ágy alól az odamenekülő cicát sem, hiszen ezzel csak még jobban stresszeljük. Ismerjük a kíváncsi macska kifejezést? Ha elmúlik az érkezés zűrvara és mindenki lenyugszik, előbb-utóbb ő is elő fog merészkedni, hogy körbe szaglásszon a területén.


Ha nem akarsz fenyegető lenni, guggolj le hozzá – fotó: Shutterstock

Ülj le hozzá
A magas emberekre nem véletlenül mondják azt, hogy tiszteletet parancsoló a termetük. Ez természetesen nincs másként az állatoknál sem, közismerten több faj is operál „testnövelő” trükkökkel, mint például a galléros gyík vagy a király kobra. Medvetámadás esetére pedig gyakran javasolják azt – persze még mielőtt odaérnek hozzánk -, hogy igyekezzünk minél magasabbnak látszani karunk lengetésével, csomagjaink segítségével… De visszatérve a házi állatkánkhoz, aki reszketve bújna előlünk, használjuk ennek a tanácsnak a fordítottját: üljünk le a földre, hogy ne érezze nyomasztónak a közelségünket, és így talán hamarabb oda is merészkedik hozzánk – önként.

Bízd rá magad
Ez pedig egy kulcsmondat: hagyd, hogy az állat közelítsen meg téged, ne te erőltesd rá magadat. Ha végre-valahára elindul, akkor se érezd úgy, hogy na, a markodban vagy! Szintén Millanra hivatkozva hadd emeljük ki, hogy a túl sok energia, az izgatottság nem szerencsés, mert átragad az állatra is. Igyekezz minél nyugodtabb és kiszámíthatóbb maradni. Ha a közeledbe ér, legyen szó kutyáról vagy macskáról, csak hagyd, hogy a maga tempójában megszaglásszon, már ha szeretne.


Egy jókor, jó helyen adott finomság csodát tesz
– fotó: Shutterstock

Út a szívhez: jutalomfalat
Az okosan adagolt finomság megszelídítheti a legbizalmatlanabb állatot is. Ha például vendégek érkeznek, adj pár jutalomfalatot a kutyának, aki így összeköti a kellemest a hasznossal. Megkérheted a vendégeket, hogy ne magasodjanak fölé, de legalábbis álljanak inkább kicsit oldalazva (a frontális közelítés szintén megfélemlítheti az állatot, hiszen a támadási pozícióra utal), majd kínáljanak fel egy falatkát beszéd nélkül. Először érdemes letenni a földre, hogy ne legyen mindjárt túl magas a stressz szintje.

A lényeg a türelem, akár kettőtök kapcsolatáról van szó, akár már a barátaidnak szeretnéd bemutatni új lakótársadat. És természetesen egy „sokat látott” cicától, kutyától nem várhatod, hogy teljesen kiheveri a korábban tapasztalt rossz élményeket. És bár mára elkoptatták Saint-Exupéry szavait, anélkül hogy komolyan vették volna, te azért ne feledd: „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik