Élet-Stílus

A házi koszt nem kutyának való

Hiába él-hal a pörköltért, az ő érdekében jobb, ha nem eszi. Vagy legalábbis nem csak ezt...

Az elmúlt néhány évben óriási változások zajlanak az állattartó társadalomban. Kezdetnek itt van mindjárt az az örömteli tény, hogy a gazdik zöme ma már nem feltétlenül azzal a céllal fogad magához négylábút, hogy ezzel házőrzőhöz, esetleg egyszemélyes testőrséghez jusson. Nem. Ma már a többség (36%) azért választ maga mellé kutyát/cicát, hogy személyében egy baráttal, családtaggal gazdagodjon.

Miért tartunk kutyát?
A Tárki 2011-es októberi felmérése szerint:

– házőrzőként (38%)
– családtagként (36%)
– kedvencként (13,4%)
– barátként (9,8%)
– védelmezőként (1,8%)
– játszótársként (0,5%)

További jó hír, hogy a tudatos állattartás elterjedésével ma már a gazdik egy jelentős része arra is odafigyel, milyen kosztot kap a kutya. Bár a témában még mindig nagyon sok a tévhit, például hogy a konzerv, a száraz táp és a házi koszt együtt, teljes egészében fedezi a kutyák tápanyagigényét, azért egyre többen vannak, akik szakértők – például állatorvos – véleményét is kikérik a témában.

A kutyamenüt illetően nem árt tudni, hogy a házi koszt mint olyan, kifejezetten egészségtelen: egyrészt rengeteg glutént tartalmaz, másrészt gazdag szója- és gabonaszármazékban, ami a kutyáknál azért káros, mert allergiás rohamokat válthat ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik