Élet-Stílus

Tényleg olyan jó a barna vécépapír?

Mindent megtesznek a cégek, hogy eladják a termékeiket. Most épp az a trend, hogy messziről látszódjon, ha egy áru környezetbarát...

Kapcsolódó cikkek

Az utóbbi időben egyre jobban előtérbe kerül a környezettudatos szemléletmód, sőt egyenesen divatba jött. Élelmes gyártók épp ezt használják ki: mint a Wall Street Journal hírt adott róla, például a fánkjairól is híres Dunkin’ Donuts és a szintén péksüteményekkel operáló Cinnabon a fehér szalvétáikat szép barnára cserélték. Ugyanis az új trend szerint a barna az új zöld. Így a Seventh Generation nevű, környezetbarát tisztító és piperecikkeket forgalmazó cég a pelenkáinak(!) a színét változtatta erre az árnyalatra. A Cascade pedig Moka fantázianéven toalettpapírral jelentkezett, ami szintén barna.


Nem olyan sötétbarna… – fotó: Cascades.com

A cégek bevallottan erősíteni szeretnék azt az érzést bennünk, hogy környezettudatosak vagyunk: Scott Murphy, a Dunkin’ Brands egyik elnökhelyettese kijelentette, hogy a vásárlóik „úgy érzik, hogy tettek valami jót a környezetért”. Bár valóban újrahasznosított termékekről van szó, azért van, ahol csalnak is egy kicsit. A Seventh Generation egy kis barna festéket is ad termékeihez, a „vizuális megkülönböztethetőség” érdekében, árulta el Louis Chapdelaine termelési igazgató. Ám vannak olyan cégek, amelyek ragaszkodnak a jól bevált: a fehér a tisztaság színe elvéhez, így a Procter & Gamble és a Kimberly-Clark csak ipari célra árulnak barna papírtermékeket, a háztartások számára marad továbbra is a fehérített. Egyébként a fehér papír is 100%-osan újrahasznosított lehet, amihez az Egyesült Államokban már egyáltalán nem használnak klórt – emiatt szokták ugyanis kárhoztatni a hószínű termékeket.


Ökobaba, ökopelusban – fotó: Seventhgeneration.com

Ám adja magát a következő gondolat: a nagy környezettudatosság nem vezet-e majd oda – mint az szokott lenni -, hogy hamarosan környezetbarátságtól függetlenül divatba jönnek a barna papírtermékek… Hiszen, mint írtuk is, az egyik ökoelkötelezettségű cég már festékes bödönért nyúlt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik