Élet-Stílus

Fák nőnek az óceánból

Talán egy csoda segíthetne a végzete felé rohanó világon, és talán holland építészek képesek azt megvalósítani.

A Waterstudio.nl építészei különös álmot álmodtak: megépítenék Noé újabb bárkáját, ami talán az egész emberiség megmenekülését szolgálhatná ezúttal. Az alapproblémát az egyre nagyobb világvárosok adják: minél több ember él bennük, ugye annál kevesebb hely jut bármi másnak.

A megoldást tengeri fa jelentené a stúdió munkatársai szerint. Egy ilyen zöld oázis több szintből állna, és nem feltétlenül csak sós vízben ázhat a „gyökere”, tavakban, folyókban is helyet kaphat az építmény. Ez a lebegő búvóhely vagy függőkert a növények mellett az állatoknak is kiváló élőhelyül szolgálhatna – különösen azért, mert ide az emberek nem tehetnék be a lábukat. „A legtöbb épület emberi lakók számára készül – áll a honlapon. – Ha madaraknak, növényeknek és halaknak tervezünk, ezzel új birodalom nyílna meg az építészet számára is.”

Vajon áldozna ezekre a zöld csodákra bármelyik város? A holland építészek azt remélik, a nagy olajcégek vállalnák a költségeket, abban bíznak, hogy ezzel megmutatnák, hogy „szívükön viselik a jobb városi környezetet”. Talán ez a remény a legutópisztikusabb az egész álomprojektből…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik