Persze mondhatjuk, hogy a szilva egy rossz példa, hiszen az – különösen a gyerekek körében – különleges íze miatt amolyan „nemszeretem” gyümölcs. Csakhogy nem sokkal lenne jobb a helyzet akkor sem, ha az óvodás-kisiskolás korosztály körében a paprika, az uborka vagy a körte ízét próbálnánk felismertetni.
Egy étrend-kiegészítő cég és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által közösen végzett felmérés tanúsága szerint a szilva ízét a gyerekek 50%-a nem ismeri fel, harmaduknak idegen a paprika íze, negyedük pedig a körte és az uborka ízét nem ismeri fel. Ezzel szemben a csokoládé, a csipsz vagy épp a hamburger íze szinte senkinek sem okozott problémát.
A dietetikusok és a táplálkozási szakértők egybehangzó véleménye szerint a kicsik nem táplálkoznak jól (a 6-10 évesek nagy többsége például minden második nap nassol valami édeset) és ez sokszor pont a szülőn múlik. Még akkor is, ha azt a szakértők is elismerik, hogy nehéz a gyereket a gyümölcsöspult irányába terelgetni, amikor éppen olyan édességet akar – amit egy másik gyerek azonnal megkap.
A járványszerűen terjedő elhízás miatt, ami egyre inkább érinti a fiatal generációt is, egyáltalán nem mindegy, mi kerül a pici gyomrokba. A szakértők aggódnak amiatt, hogy mivel a szülőknek nincs idejük elkészíteni az egészséges, könnyű menüt, főleg olyan ételeket esznek és etetnek meg gyerekükkel, amik legnagyobb előnye, hogy gyorsan elkészülnek. Ezek pedig csak a legritkább esetben egészségesek és csak alig-alig tartalmaznak valódi gyümölcsöket és zöldségeket.