Élet-Stílus

Diéta másként: Egy elfeledett rostforrás

A táplálkozási szakemberek nagy hangsúly fektetnek arra, hogy mondjunk le a finomított, illetve túlságosan feldolgozott élelmiszerekről...

Az árpa az egyik legelőször háziasított növény, amelyről valljuk be, hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik, főleg ami a benne lévő rostot illeti. Egy csészének megfelelő mennyiséggel már a napi rostszükségleted 54%-át fedezheted. Az árpában lévő rost javítja a belek egészségét, és csökkenti a koleszterint. Emellett ez a gabona bővelkedik még szelénben is, amely csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Ismerkedésnek egy olyan hagyományos ír receptet ismertetünk, amely árpagyöngyöt (gersli) használ fel, de a hántolatlan árpát például levesbetétnek is használhatjuk, de más ételeket, például chili con carnét is dúsíthatunk vele.

Almás árpapuding
Hozzávalók:
– 4 evőkanál árpagyöngy
– Víz szükség szerint
– 680 gramm hámozott, felszeletelt alma
– 3 evőkanál nyírfacukor (xilit)
– 1 evőkanál frissen facsart citromlé
– 1 csésze tejszín (zsírszegény)
Elkészítés:
Tedd az árpagyöngyöt vízbe és forrald fel, majd add hozzá a szeletelt almát is, párold tovább addig, míg mindegyik megpuhul. Utána passzírozd át szitán vagy daráld le. Tedd vissza a serpenyőbe, add hozzá a nyírfacukrot és a citromlét, forrald össze. Utána hagyd kihűlni, majd tedd be a hűtőbe. Tálald hidegen, a tejszínnel megcsorgatva (evés előtt érdemes összekeverni).

 

További egészséges rostforrásokat találsz, ha ide kattintasz>>

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik