Élet-Stílus

Télen is kiszáradhatsz

Baj abból lehet, hogy a hidegben nem érezzük a figyelmeztető szomjúságot, és izzadni sem úgy izzadunk, mint kánikulában.

A többségnek valószínűleg hihetetlennek, de legalábbis furcsának tűnhet, hogy a hideg téli hónapokban nem csak a kihűlés és az influenza az, ami veszélyként ránk leselkedik. Pedig a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a kiszáradás télen is legalább akkora gond, mint kánikula idején, sőt ilyenkor valamivel még veszélyesebb is, hiszen a tünetek ilyenkor nem olyan nyilvánvalóak és figyelmeztetőek, mint a nyári hónapokban.

Az első és legkézenfekvőbb megoldás a folyadékpótlásra a vízfogyasztás, azzal kapcsolatban viszont, hogy ebből mennyit és mikor igyunk, számos tévhit kering. Mind közül talán a legismertebb, hogy az egészséges az, ha naponta legalább 8 pohárral megiszunk belőle. Az igaz, hogy a bőséges folyadék hozzájárul a szervezet egészséges működéséhez, ám arra nincs bizonyíték, hogy napi legalább 2 liter víz lenne a megoldás.

Miért fontos szervezetünknek a víz:
– szállítja a táp- és salakanyagokat a szervek között
– szabályozza a testhőmérsékletet, kenőanyag és ütéscsillapító (például az ízületekben)
– aki kiszárad, annak a teste lassan válik működésképtelenné

 

Sőt, a túlzásba vitt vízivásnak veszélyei is vannak: például az, hogy kihajtja a szervezetből az olyan létfontosságú ásványi anyagokat, mint a nátrium. Nem mellesleg a nagy mennyiségű víztől csökkenhet a vesénk méregszűrő képessége is.

Ugyanilyen tévhit, hogy a sok víz segít fogyni, ahogy az is, hogy edzés közben is kiszáradhatunk. A folyadékpótlásra ekkor sem felesleges odafigyelni, de nem árt tudnunk azt sem, hogy kiszáradás akkor lép fel, ha valaki saját súlyának 2%-át víz formájában elvesztette.

Télen is figyeljünk oda a jelekre:

Bár nem annyira egyértelműek a jelek, mint nyáron

– a szomjúságérzés
– az izzadás
– a fejfájás
– a koncentrációzavar
– a gyengeség és a fáradtság
– a düh, a hirtelen reakciók
– a depresszió
– és a szájszárazság

mind az enyhe kiszáradás tünetei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik