Élet-Stílus

Ne húzzuk le a jövőnket a vécén!

A mellékhelyiség szerepe fontosabb, mint hinnéd. Már ami a közös jövőnket illeti...

A holnap toalettje nem lesz a mai értelemben véve vízöblítéses, inkább egy önszabályozó, sőt figyelmes gépnek nevezhetjük, amely az egyre többször megjósolt édesvízválságot egy pillanatra sem téveszti szem elől. Így legkorszerűbbek akár 83%-kal kevesebb vizet fognak elpazarolni egy-egy használatnál.

Ráadásul nem csupán egy vécékagylóról van szó, hiszen az új eszközök olyan szép dizájnnal bírnak, hogy nem csak a dolgunkat végezhetjük rajta, kezet moshatunk, mi több, az ember legszívesebben állandóra beköltözne… Az egyik ilyen csodának az árát is sikerült fellelni: 4709,60 dollárért (1,1 millió forintért) jutnánk hozzá a dísztárgynak is beillő remekműhöz.

Mint arról korábban hírt adtunk, komoly problémákat okoz Földünk édesvízkészletének túlfogyasztása, ráadásul egy angol hidrológus szerint a legveszélyesebb vízszennyező találmány az angol vécé. Gondoljunk bele, egy átlagos mosdóhasználat alkalmával mennyi ivóvizet használunk el, és után hova kerül a szennyvíz jó része? Becsült adatok alapján Magyarországon naponta, személyenként átlagosan 45 liter vizet használunk el csak WC öblítésre. A régi, korszerűtlen tartályok egy alkalommal 10-12 liter vizet folyatnak el, egy takarékos tartállyal mindez akár 2-3 literrel is megoldható.

Egy másik megoldást Somlyódi László akadémikus javasolt. A professzor szerint elkülönítetten kellene kezelni és hasznosítani az úgynevezett fekete, a sárga, valamint a szürke szennyvizet. Például a tetőről lefolyó csapadékvizet felhasználhatjuk a kert öntözésére vagy a WC öblítésére, nyilatkozta korábban a Világtudomány.hu számára. Hasonló elven működnek ezek az új dizájn toalettek is, amelyek például a kézmosóvíz újrahasznosításával takarékoskodnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik