Élet-Stílus

Mellbevágó

Aligha számíthatnak kártérítésre a hibás implantátumok miatt a magyar nők?

Nincs nagyon kit perelni, így nem is érdemes kártérítéssel számolniuk a magyar nőknek a hibás PIP-implantátumok ügyében – mondta a Népszabadságnak Simon Tamás ügyvéd. Szerinte a gyártót terheli a végső felelősség terméke minőségéért, ám a cég megszűnt, így a garanciában vállalt kötelezettségét nem lehet számon kérni rajta. A társaság biztosítója pedig azért hárítja el a helytállást, mert bűncselekményre, hamisításra a felelősségbiztosítás nem érvényes.

A botrány kirobbanásakor a céget bezárták, a még be nem ültetett implantátumokat visszahívták. A cégvezető, Jean-Claude Mas ellen két eljárás is folyik „csalás minősített esete” és „nem szándékos emberölés” miatt. Idehaza eddig két per indult a termék magyar forgalmazója ellen. Az egyikben nem ítélte meg a bíróság a kártérítést, a másik eljárás még folyamatban van – tudta meg a Népszabadság.


A Poly Implant Prothese cég által gyártott szilikonzselés mellimplantátum
Fotó: MTI

Magyarországon 2001 és 2010 között 4700-5000 nőnek ültettek be PIP-implantátumot – mondta a lapnak a Vidal Medical Kft. ügyvezetője. Szerinte azonnal léptek, amikor kiderült, hogy baj van, de erre korábban semmi nem utalt. Az implantátumot német minőségellenőrző vizsgálta be, forgalmazását valamennyi uniós hatóság engedélyezte.

A Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebész Társaság azt ajánlja tagjainak, hogy aki igényli az eszköz eltávolítását, annak csak a legszükségesebb költségeket számolják fel. Szakemberek szerint ez azt jelenti, ha valaki eltávolíttatja és egyben egy másikkal pótoltatja is a régi implantátumot, az átlagos 800 ezer-egymillió forintos műtéti költségnek körülbelül a feléről kaphat számlát. Ugyanakkor fölhívják a figyelmet arra is, hogy a szakmai ajánlások szerint csak ajánlott, de nem feltétlenül szükséges a csere. Attól függetlenül egyébként, hogy a testében ki milyen implantátumot visel, ajánlott a félévenkénti orvosi kontroll.

Franciaországban az implantátum eltávolításának költségeit az állam magára vállalta. Idehaza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak az orvosi javallatra végzett implantátumcserét fizeti. A közkórházak akkor is a társadalombiztosító számlájára távolítják el a hibás implantátumot, ha a termék betegséget vagy életveszélyt okozna. Ám az ezt követő mellhelyreállító műtét költségeit, az új implantátum beültetését már nem fizetik.

Németországban azt javasolták a nőknek, hogy mindenképpen távolítassák el mellükből a veszélyesnek ítélt francia gyártmányú PIP-implantátumokat, mert azok szakadás nélkül is gondot okozhatnak. A gyógyszerekkel és orvosi eszközökkel foglalkozó szövetségi intézet szerint az implantátumból szakadás nélkül is veszélyes szilikon kerülhet a szervezetbe, arra azonban nincs bizonyíték, hogy a gyártmány és rákos megbetegedések között összefüggés lenne. Németországban eddig 19 kiszakadt implantátumról tudnak, de Franciaországgal ellentétben rákos megbetegedésről nem érkezett jelentés. A veszélyesnek tartott PIP-implantátumokból világszerte 400-500 ezer nőnek ültettek be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik