Élet-Stílus

Legyen télen is bársonyos a bőröd!

A hideg, a szél, de még a fűtés is ellensége bőrünknek. Íme néhány tanács, amelyek segítségével télen sem kell lemondanod a szépségről...

A téli hónapokban sokkal több gondot kell fordítanunk bőrünk ápolására, hidratálása, hiszen az elemek mellett a lakásunk, munkahelyünk száraz levegőjével is fel kell vennie a harcot. Legrosszabb esetben kirepedezhet, vagy kiütések, akár ekcéma jelenhet meg rajta. Aki azt hiszi, elég csak valamilyen vastag krémmel bekennie magát, téved. Azért szintén tenni kell, hogy a tápanyagok a felszínről a mélyebb rétegekbe jussanak.


Felejtsük el a forró fürdőt! – Fotó: Shotterstock

Zuhanyzás langyos vízzel – Egy hideg januári napon talán nincs csábítóbb mint egy nagy kád forró víz, vagy hosszasan zubogtatni magunkra a pirosra csavart tust, hogy felengedjenek összefagyott csontjaink. Ám a meleg víz a bőrünknek egyáltalán nem tesz jót: kiszárítja a bőr, kioldja a természetes zsírtartalmát. Persze nem azt akarjuk mondani, hogy ezentúl hideg vízzel zuhanyozz, de érdemes a testhőmérséklet közelében tartani, és nem árt ritkítani sem a gyakoriságán.

Válassz természetes testápolót – A testápolókban (is) sok olyan adalékanyag található, amely nem tesz jót valójában, mint például a petrolatum (szintetikus zsír, amelyet az iparban kenőanyagként használnak) vagy a szilikon. Ezek ugyanis hidratálás helyett épp ellenkező hatással járnak: gátolják a bőrlégzést, a természetes méregtelenítést, és csak még erősebb kiszáradáshoz vezetnek.

Ezzel szemben a növényi alapú testápolók (például kakóvaj, borógó, jojoba) segít megőrizni a bőr védekező képességét, és további jó hatásaik vannak, mint például a sejtmegújulásra. A hialuronsav – amely minden emberi szövetben megtalálható, és többek között nedvességmegkötő szereppel is bír – kiemelten fontos, ezért a természetes hialuronsav-forrás, az avokádóolaj-tartalmú készítmények is gyönyörűvé teszik bőrünket.


Miért ne lehetne télen is tökéletes a bőrünk? – Fotó: Shutterstock

Addig krémezd, míg nedves – Ha végeztél a tusolással, ne töröld azonnal szárazra a bőröd, kend be inkább azonnal kedvenc ápolószereddel magad. A testápolód összetevői segítenek „bezárni” a vizet a bőrödbe, és így tovább hidratált maradsz.

Rendszeresen radírozz – Ezzel folyamatosan el tudod távolítani az elhalt hámsejteket, hogy azok se akadályozzák az ápolóanyagok felszívódását. Használhatsz ehhez lufaszivacsot valamilyen készen kapható, természetes alapú testradírt, de akár magad is elkészítheted cukor, só és valamilyen növényi olaj hozzáadásával.

Igyál sok-sok vizet – Ha te magad kiszáradsz, nem meglepő módon a bőröd is száraz és ráncos lesz. Alapvető fontosságú ugyanis, hogy belülről is hidratáld magad, ugyanakkor önmagában nem elég ahhoz, hogy a bőröd teljes szépségében ragyogjon.


Nem mindegy, milyen szappant választasz – Fotó: Shutterstock

Felejts el a hagyományos szappanokat – Gyakran akkor is kimoshatod velük a bőrödnek fontos lipideket, ha a csomagolása elvileg azt ígéri, hogy gentle, azaz finom lesz hozzád. Összetevői között több káros anyag is megtalálható, például dietanolamin, sodium lauryl sulfate, triklozán, de még a faggyú is ártalmas lehet, akár az egészségükre is. Ezért érdemes inkább az úgynevezett bio vagy növényi alapú szappanokat keresni, az olívaolajos például segít megőrizni a bőr enyhén savas kémhatását, de az aloe vera, kakaóvaj és zabtej is jót tesz a bőrnek.

Használj párásítót – Mint többször írtuk, télen a fűtés miatt a helyiségek levegője is sokkal szárazabb, ezen úgy tudsz segíteni, ha beruházol egy párásítóba, amiből létezik már ultrahangos, ionizációs, dizájnos vagy egyszerű. A készülék nemcsak a légútjaidnak, hanem a bőrödnek és a hajadnak is nagy szolgálatot tesz majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik