Belföld

Január közepe előtt beköszönt a tél?

A meteorológiai tél már jó ideje tart. Elméletben. Gyakorlatilag viszont kegyes volt hozzánk az időjárás, s az igazán hideg váratott magára. Eddig!

Pénteken markáns hidegfront vonul át Magyarország felett, felhőátvonulásokra és viharos szélre számíthatunk.

Eleinte erősen felhős lesz az ég, és szórványosan fordulhat elő zápor, kisebb eső, majd az északnyugati szél egyre inkább megerősödik, majd főleg a főváros térségében és nyugaton viharossá fokozódik (60-90 km/h). Napközben felhőátvonulások várhatók, elszórtan heves záporokkal, fagyott eső-, majd hózáporokkal, sőt keleten, északkeleten akár hózivatar is kialakulhat. Egy-egy hevesebb hózápor átmenetileg 1-2 cm-es havat is maga után hagyhat. Nem lesz még hideg, hiszen 5 és 10 fok között alakulhat a hőmérséklet, bár a viharos szél jelentősen rontja majd a hőérzetünket.

Szombaton és vasárnap marad az erős, viharos szél, miközben egyre hidegebb lesz. Vasárnap már lesznek olyan helyek az országban ahol egész nap fagyni fog.

A jövő hét első felében a hideg mellé nedves levegő is érkezhet a Kárpát-medence fölé, így hózáporok, havazás is lehet, a tél teljes kelléktára megmutatkozhat. A szél továbbra is erős lehet, így akár már hófúvások is előfordulhatnak. 20-a körül aztán újra esély lesz hóesésre.

Ajánlott videó