Élet-Stílus

Életveszélyes a vécét lehúzni?

Az vízöblítéses toalett akár súlyos betegségeket is terjeszthet, amikor épp leöblítik.

Egy veszélyes baktériumot azonosítottak a Leedsi Tanulókórház kutatói, mintegy 25 centiméterrel a toalett ülőke fölött megtalálható volt, miután nyitott tetővel öblítették le. A Clostridium difficile nevű kórokozót – amely hasmenést, de akár végzetes vastagbélgyulladást okozhat – gyakran meg lehet találni kórházi környezetben és más ápolási intézményekben, ahol gyakran használnak antibiotikumokat.

A legnagyobb számú C. difficilét közvetlenül az öblítés után nyerték ki a levegőmintából, de 60 perccel később is nagy mennyiségben jelen volt, sőt másfél óra múlva is megtalálták a vécé környezetében szétszóródott, szennyezett vízcseppekben, derült ki a tanulmányból.

A fertőzés megelőzése
– Lehetőleg az antibiotikum-használat visszaszorítása, mindenképpen racionalizálása.
– Kézmosás, -fertőtlenítés (gyakran az ápolószemélyzet kezéről jut tovább a kórokozó, ez otthoni ápolásnál is előfordulhat).
– Betegápolás során kesztyű használata.
– A környezet fertőtlenítése klórtartalmú fertőtlenítővel.
– Probiotikumok szedése.
Forrás: EPINFO, 2004.

Bár a vizsgálatok elsősorban kórházi illemhelyekre terjedtek ki, a szakértők felfedezéseiket a nyilvános toalettekre és otthoni mellékhelyiségekre is kiterjesztik: „Általában mindenhol, ahol megfordulunk, kivéve néhány nyilvános helyet, van tető a vécéinken, de nem mindenki csukja le öblítéskor – jelentette ki dr. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem Egészségügyi Központjának elnöke. – Pedig ha így teszünk, ezt a fajta környezetszennyeződést alapvetően megelőzhetjük.”

Az Állítólag… című népszerű, közhiedelmeket megvizsgáló műsor egyik epizódjában, még 2004-ben bebizonyították, hogy a fedél nélküli toalettek valóban szétszórják a vizet a környezetükben, akár a fogkefékre is jut belőle, de úgy találták elhanyagolható az egészségügyi kockázat. (Az már külön érdekesség, hogy a „kontroll” fogkeféken, amelyeket kivittek a fürdőből az öblítés idejére, szintén találtak székletből származó baktériumot.)

Az utóbbi időben megnövekedett a C. difficilés fertőzések száma és súlyossága, ami arra figyelmeztet, hogy érdemes lenne lecsukni azokat a tetőket, vélekedett dr. Schaffner. A tanulmány a Journal of Hospital Infection című szaklapban jelent meg.

És ezzel úgy tűnik, el is dőlt az örök harc a le kell-e csukni vagy sem a vécétetőt kérdésről, uraim…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik