Élet-Stílus

Egy évet adna az életéből, hogy jól nézzen ki

Míg a köztudatban az él, hogy csak a nőknek van aggódnivalójuk a külsejük miatt, valójában a teremtés koronái sem viselik jól a kritikát...

Míg a köztudatban az él, hogy egy pasinak elég, ha az ördögnél egy fokkal jobban néz ki, valójában a többségüket zavarja a férfitestet ért kritika, derült ki egy kutatásból. Beszámolóik szerint „szörnyen” és „bizonytalannak” érezték magukat, ha olyan megjegyzést hallottak, hogy „nézd már a sörhasát”, vagy „túl kövér ahhoz, hogy ilyet vegyen fel”, még akkor is, ha nem rájuk vonatkozott.


A férfiak ilyenek szeretnének lenni…

400 fő, 18 és 70 év közötti férfit faggattak, és ötből egy bevallotta, hogy minden egyes nap kövérnek érzi magát. Így megdőlt az a nézet, miszerint a cérnavékony, agyonretusált celebek képei csak a nők és a fiatalok életét keserítenék meg. A megkérdezettek kétharmada egyébként elégedetlen volt az izmosságával, legyen szó akár a karjukról vagy a mellkasukról. Amikor sorrendbe kellett állítani a problémás testrészeiket, a pocak került a fő helyre, majd jött a derekuk, de a hajuk és a ráncok is ott sorakoznak szépen egymás után.

59% elismerte, hogy a kritika kifejezetten személyesen érintette (nőknél például a hasonló vizsgálat során öt perc megszólástól már el is múlt az önbizalmuk). A pasik 35%-a akár egy évet is adna az életéből azért, hogy elérjék az ideális súlyukat, formájukat. Egyötödük azt is bevallotta, hogy a testüket össze szokták hasonlítani a modellekével, filmsztárokéval, illetve sportolókéval, de egynegyedüknek még ahhoz sincs önbizalmuk, hogy lemenjenek az edzőterembe.


… de inkább ilyennek érzik magukat

A felmérést a Nyugat-Angliai Egyetem megjelenést kutató központja végezte el. „Amikor a testről van szó, olyan dolgok hangzanak el, amelyek megerősítik a férfiak külső megjelenéséhez kapcsolódó, hagyományos elvárásokat: magas, szikár, izmos test, szép bőrrel és teljes hajzattal, ami a többség számára elérhetetlen – jelentette ki Phillippa Diedrichs, a központ munkatársa. – Ez a kutatás megmutatja, hogy a testkép mindenki számára fontos, még a férfiaknak is, különösen a középkorúak érintettek, ám meglepően kevés a beszámoló erről. Aminek rossz hatása van a társas kapcsolatokra, illetve az étkezésre, testmozgásra és az egészséges életvitelre. Kiderült, hogy új megközelítésre lenne szükség, amely a megjelenésünk sokféleségét és az egészséges testet ünnepli.”

Fotó: Northfotó – David Beckham és Jack Nicholson

Ajánlott videó

Olvasói sztorik