Élet-Stílus

A sikeres fogyókúra titka

Ha valóban szeretnénk megszabadulni a hirtelen megszaporodott kilóinktól, több kell hozzá, mint puszta elhatározás vagy éhezés...

Gyakorlott fogyókúrázóként megerősíthetem, hogy a dietetikusoknak maximálisan igaza van abban, hogy a hirtelen elhatározásból elkövetett koplalókúrák tényleg a „kettő megy, négy visszajön” elve alapján működnek. Épp ezért érdemes az újabb nagy elhatározás előtt átgondolni, hogyan érhetjük el, hogy a diéta ezúttal tényleg működjön, és a pluszkilóknak lehetőleg örökre búcsút inthessünk. A Mindfood összeállítása is segít ebben!


Tűzzünk ki magunk elé reális célokat – fotó: Shutterstock

1. Írd le, mit akarsz elérni – Azok, akik papírra vetik a céljaikat, és beszélnek róla a barátaikkal 33%-kal valószínűbb, hogy elérik, állapította meg Gail Matthews, pszichológus professzor. Legyen az akár 5 kiló mínusz, vagy a testmozgás mennyiségének megnövelése, kezd azzal, hogy leírod egy papírra, és ezzel máris megnöveled az esélyét annak, hogy megvalósítsd őket.

2. Kapcsold ki a tévét – Kutatások során bebizonyosodott, hogy azok, akik a zajdoboz előtt falatoznak, hajlamosabbak extra kalóriák bevitelére. „Amikor a tévé előtt étkezünk, nem is figyelünk arra, mit eszünk. Kutatások megmutatták, azok, akik a tévé előtt ettek, úgy érezték, egyáltalán nem is faltak semmit. Úgy tűnik, a megevett ételt nem is vesszük észre, ha valami eltereli a figyelmünket” – állapította meg Lauren Solotar, a May Intézet vezető pszichológusa.

3. Felejtsük el a divatot – Lehet, hogy rövidtávon beválik némelyik felkapott diéta, de hosszútávon nincs igazán hatásuk. Egy kutatás azt is megállapította, hogy a divat diéták megnövelhetik a koszorúér-betegség kockázatát. Az is megállapították a Kentucky Egyetem Orvostudományi Főiskolájának kutatói, hogy sokkal több esély van a hosszútávú súlyvesztésre, ha sokféle ételt eszünk a diétánk során. Míg a menő kúrák gyakran szegények tápanyagokban.

4. Vásárolj tele hassal – Talán mindenki ismeri azt a reklámot, ahol a teli gyomor vezérli a shopalkoholistát. Nos, ez nem csupán a marketingesek agyszüleménye, valóban érdemesebb jóllakottan menni a szupermarketbe. Ennél már csak az a bölcsebb, ha készítesz egy bevásárlólistát, amihez ragaszkodsz is. Ezzel megelőzöd, hogy egészségtelen ételekkel pakold tele a konyhádat, és így éjszaka megéhezve sem fogsz rájuk találni. E helyett szerezz be minél több egészséges ételt, és tedd őket szem elé a kamrába vagy a hűtőbe.


Egy pohár víz az étkezés előtt segít többet fogyni

5. Szomjas vagy éhes vagy? – Próbáld ki: legközelebb, ha éhes vagy először igyál meg egy pohár vizet. Ugyanis a szomjúság- és éhségérzetet könnyű összekeverni, ha viszont gondoskodsz arról, hogy ne száradj ki, nem csak nem lesz üres a hasad, de segít abban, hogy az anyagcseréd is kiválóan működjön. A gyümölcslék viszont veszélyt jelentenek, ugyanis rengeteg cukrot tartalmaznak, míg nincs bennük annyi rost és más jótékony hatású anyag, mint a friss gyümölcsökben. Brenda Davy, a Virginiai Műegyetem kutatója megfigyelte, hogy azok a fogyókúrázók, akik vizet ittak a főétkezések előtt, két kilóval többet fogytak egy 12 hetes kúra során.

6. Kívánós vagy? – Ne is törődj vele, már ha épp nem vársz babát. Kutatások során kiderült ugyanis, hogy ezek a rohamok alig tíz percig tartanak, és gyakran az unalomból fakadnak. Ha úgy érzed, hogy azonnal enned kell valamit, tereld el a figyelmedet. Eva Kemps és Marika Tiggemann, ausztrál kutatók észrevették, ha maximálisan lefoglalod a figyelmedet, az éhségérzet gyakran nyomtalanul eltűnik.

7. Igyál kevesebb alkoholt – A szeszes italok csak arra jók, hogy nem kívánatos plusz kalóriákat juttass a szervezetedbe. Egy deciliter minőségi vörösborban, mintegy 170 kalória van, a fehérben 80 körül, a sörben 40, a pálinkákban 241, az Unicumban 310 például. Az alkohol ráadásul tápanyagban is szegény, viszont tele van cukorral és szénhidráttal. Ezért jobb, ha elfelejted vagy legalábbis minimálisra csökkented a fogyasztását.

8. Több rost! – Az élelmi rostok rengeteg jótékony hatással bírnak. Kezdjük ott, hogy jóllakottabbnak érzed magad tőlük. Ráadásul azok az élelmiszerek, amelyeknek alacsony a glikémiás indexe, nem emelik meg hirtelen a vércukrunkat, így nem tör ránk evés után kis idővel farkaséhség. Ilyen „jó” ételek például a teljes kiőrlésű termékek, bab, lencse, sárgaborsó, dió, mogyoró, retek, paprika, paradicsom vagy a zabpehely.

9. 10 ezer lépés minden nap – A fizikai aktivitás nem csupán a fogyásban segít, de az egészséghez is elengedhetetlen, hiszen a rendszeres testmozgás csökkenti a korai halálozás veszélyét általában. különösen hatásos a koszorúérbetegség, a magas vérnyomás, a vastagbél rák és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében. A Magyar Nemzeti Szív Alapítvány a felnőtteknek napi 30 perc, gyermekeknek 60 perc testmozgást ajánl. Aki viszont korábban hosszú ideje nem végzett rendszeres fizikai aktivitást, vagy tud valamilyen kockázati tényezőről, illetve idült betegsége (magas vérnyomása, cukor- vagy szívbetegsége) van, kérje orvosa segítségét a megfelelő terhelés megválasztásához!

10. Fél adag – Határozottan egyre nagyobbak az adagok az éttermekben (ami gyakran a minőségbeli hiányosságokat leplezi). Épp ezért kérjünk eleve kisebb, akár gyerek adagot, otthon pedig tálaljunk kistányéron. A helyes étkezés során először töltsük meg a hasunkat zöldségekkel, és csak pici helyet hagyjunk a kalóriadús húsoknak és szénhidrátnak. Ha marad az ételből, fagyasszuk le, vagy ajándékozzuk el – a lényeg, hogy szabaduljunk meg tőle, ne vigyen kísértésbe egy kis repeta. Ha az afrikai éhezők is eszünkbe jutnak, főzzünk eleve kevesebbet, így nem kell pazarolni a maradék kidobásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik