Élet-Stílus

A mézes tea nem gyógyszer

Akkor vajon miért van az, hogy náthás ismerősünknek szinte csípőből ezt javasoljuk?

Egyrészt, mert azt már szinte az első náthánk óta tudjuk, hogy amikor valaki beteg, ahhoz, hogy gyorsan meggyógyuljon, elengedhetetlen a rendszeres és bőséges folyadékbevitel. És akkor arról nem is beszélve, hogy egy csésze forró mézes tea hatékonyan csillapítja a köhögést, és nyugtatja a kaparó torkot is.

Ettől függetlenül, bár kétségtelen, hogy finom és ízletes, és abban az esetben, ha nem hamisított a méz, valamint a tea is ellenőrzött helyről került beszerzésre, nagyon sok olyan anyagot tartalmaz, amely a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlen, még nem gyógyszer.

Fontos, hogy mindezt észben tartsuk, különösen most, hogy tombol a szokásos őszi-téli náthaszezon, és közeledik az éves influenzajárvány. Legalább ennyire fontos, hogy még most megtanuljunk gyorsan különbséget tenni az „egyszerű” nátha és az influenza között, leginkább azért, mert az utóbbi szélsőséges esetben akár halálos is lehet.

Dr. Visontai Ildikó, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-helyettes főorvosa kérdésünkre elmondta, bár a nátha és az influenza első ránézésre nagyon hasonló, még a tüneteik között is van néhány olyan jelentős különbség, amit ha jól értelmezünk, akkor – ha nem is 100%-osan – tudhatjuk, hogy nem náthával, hanem influenzával van dolgunk.

A nátha tünetei:
– lappangási ideje 1-3 nap
– borzongással, garatban kaparó érzéssel kezdődik
– váladékozó orr
– eldugult orr (a beduzzadt nyálkahártya miatt)
– rendszerint száraz köhögéssel jár
– a felnőtt férfiak „nagyon betegnek” érzik magukat

„A hirtelen kezdet, a magas láz, valamint a váladékozás nélküli felső légúti panaszok az influenzavírus jelenlétét valószínűsítik. Azt azonban, hogy valóban influenzafertőzésünk van, egyértelműen csak mikrobiológiai vizsgálat tudja eldönteni.”

 

Az influenza tünetei:
– magas, 39–39,5 fokos lázzal és elesettséggel, hát- és       végtagfájdalommal indul
– fejfájás, fénykerülés
– a lázas periódus 4-5 napig, a gyengeség, a verejtékezés és a kimerültség több hétig is eltarthat
– veszélyes szövődmények! (pl. tüdőgyulladás)

Amennyiben tehát hirtelen leszünk nagyon betegek és magas lázat mérünk, azonnal forduljunk a kezelőorvosunkhoz, és ne várjunk otthon arra, hogy majd magától elmúlik. Már csak azért se, mert az influenza a veszélyeztetett korcsoportokban (3 év alatti gyerekek, krónikus betegek és idősek) elsősorban a magas láz és a lehetséges bakteriális felülfertőződés miatt, terheseknél pedig az immunrendszer csökkent működése következtében kialakuló szövődmények miatt, akár halálos kimenetelű is lehet.

Kíváncsi, hogy mikortól indul az idei influenzajárvány? Nézze meg:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik