Belföld

Öt tüdőorvos nem vállalja januártól a túlmunkát a Petzben

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatójának eddig a tüdőosztályon dolgozó 5 szakorvos jelezte, hogy január 1. után nem hajlandók túlmunkát vállalni - tudta meg a Hír TV.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy hány dolgozó felmondása várható a jövő év elejétől. Tamás László János főigazgató-főorvos szerint az ellátás beszűkülése mindenképpen fennakadásokkal jár majd. A szakember szerint a kormánymegbízottak által vezetett válságstábok jól koordinálhatják majd az esetleges krízishelyzeteket, de mivel az orvosok számát nem tudják emelni, legfeljebb a szlovákiaihoz hasonló szükségállapot elrendelése maradhat az egyetlen eszközük.

– Úgy gondolom, hogy erre a válságstáb nem alkalmas, mármint, hogy orvosokat szerezzen, orvosokat gyártson, orvosokat koncentráljon ide bárhonnan is. Ezt az intézményeknek maguknak kell, ezt a feladatot ellátnia. A válságstáb nyilván koordinálni fog, és tájékoztatni a megye és az államtitkárság, valamint a megye és a kormány között, hogyha erre szükség lenne. A kormányhivatalnak vannak olyan, és lesznek olyan jogkörei a válságstábon keresztül, amivel közbe tud avatkozni, hogyha valamiféle szükségállapotra lenne szükség. Én ezt még nem látom előre, nem is érzékelem, hogy erre szükség lenne, és ahogy Szlovákiában is láttuk, ez egy nagyon rövid időn belül, 48 órán belül, lezajlott eseménysor volt, és senki nem szenvedett ellátási hiányban – mondta a Hír TV-nek a győri kórház főigazgató-főorvosa.

Tiszta lappal…

Az év végéig 27 milliárd forintos támogatásban részesülnek az állami egészségügyi intézmények annak érdekében, hogy csökkenthessék lejárt szállítói tartozásaikat – jelentette be Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára csütörtökön.

Az államtitkár kifejtette: ez egy olyan összeg, amelyre az Egészségbiztosítási Alap és az ország egyenlegének javulása adott lehetőséget. Ez azt jelenti – hangsúlyozta -, hogy az állami egészségügyi intézmények és az állami felelősségvállalás tiszta lappal indul a jövő évben.

Szócska Miklós beszélt arról is, hogy egy gazdasági világválság közepette próbálják az egészségügyet megmenteni és fejleszteni. Ezzel kapcsolatban kiemelte: a munkahelyeket megőrzik, és azok az intézmények, melyek megszabadulnak a késedelmi kamatok, valamint a tartozások átütemezésének költségeitől, képesek lesznek emberi erőforrás-gazdálkodással foglalkozni.

A támogatás szétosztásával kapcsolatban elmondta, hogy az a 2010. november 1-től 2011. október 31-ig terjedő időszakban, idei fiananszírozási évben lejelentett és elfogadott teljesítmények alapján, arányosan történik. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az egyes szolgáltatók felé 2011. december 31-ig utalványozza a meghatározott összeget, melynek jogszerű felhasználását a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 2012. június 30-ig ellenőrizni fogja. Ezzel a döntéssel összesen 64,1 milliárd forint került az ágazatba – közölte.

Az államtitkár elmondta: „nagyon komolyan tartjuk magunkat ahhoz az elvhez, hogy nem ígérgetünk, hanem igyekszünk túlteljesíteni mindent.” Hozzátette, hogy még soha nem volt példa arra, hogy az egészégügyi intézmények tiszta lappal kezdhették volna a következő évüket. Minden hatékonyság-javulást arra szeretnénk fordítani, hogy megtartsuk a rendszerben dolgozó munkaerőt – emlékeztetett Szócska Miklós.

Bevétel itt, kiadás ott

Cserháti Péter egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár az egyes tételek részletezését követően elmondta, hogy az egészségügyi ágazat azt a pénzt osztja el és tartja bent a rendszerben, amit saját maga megtermelt, illetve ami az E-alapon belül keletkezett. Nem más ágazat rovására, hanem a költségvetés egyenlegének megbontása nélkül, annak javítása mellett történt ez a bevétel és kiadás.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke mérföldkőnek nevezte a mai megállapodást a Semmelweis Terv tekintetében. Mint mondta, a kiindulópont az volt, hogy a szakmai szervezetekkel együtt a politika kijelöljön egy utat, mely a működésképtelen rendszert új alapokra helyezi. Nem felelőtlen ígéretekre, hanem olyan jellegű konstruktív munkára alapoztunk, amelyben folyamatosak voltak az egyeztetések – hangsúlyozta.

Újságírói kérdésre a megjelentek elmondták: bíznak abban, hogy a letétbe helyezett felmondóleveleket nem érvényesítik, de minden eshetőségre rendelkeznek forgatókönyvvel – írja a kormány.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik