Élet-Stílus

Varázsolj magadnak fényt a télbe

Ha a karácsonyi hangulat nem melengetné meg egy kicsit a lelkünket és a mindennapjainkat, talán nem is bírnánk ki a fényhiányt a tél végéig.

A karácsony valami csodás, meleg fényű, szívmelengető élmény a sötét téli napok egyhangúságában. Nem egy vallási ünnep, sokkal inkább néhány olyan nap, mikor együtt lehet a család, félretehetjük az ellentéteket, ha igazán szeretnénk, és megünnepelhetjük, hogy a tél egy részén már túlestünk és sikeresen megéltünk ismét egy évet. Talán éppen ezért az egyik legszebb emlékem az, mikor hosszú évekkel ezelőtt nagypapámmal közösen díszítettük fel a lakása erkélyét csupa fényfüzérrel. Ahogy ránk esteledett és mi felkapcsoltuk a fényeket, tudtam, hogy ez a karácsony igazi lényege. Együtt tölteni az időt a szeretteinkkel és valami szépet alkotni.

Karácsony előtt néhány nappal, a téli napforduló után ismét egyre hosszabbak lesznek a napok. Igaz, ezt általában január végéig szinte észre sem vesszük, mégis jó érzéssel tölt el mindenkit, hogy ha csak percekkel is, de egyre tovább van világos. Ez pedig minden ember számára nagyon fontos. Hiába élünk a technika korában, mikor annyi fénnyel vehetjük körbe magunkat, amennyivel csak szeretnénk, a napsütés és a lámpa fénye nem hasonlítható össze. Hiszen a karácsonyfa alatt sokkal hangulatosabb néhány gyertya fényénél vagy egy karácsonyi égősor alatt ülve várni az angyal csengettyűjének a megszólalását, mint egy halogén izzó társaságában.

Ám az ünnepek elmúltával ismét szükségünk lesz a mindennapi fényerőre, miközben tanulunk, végezzük a munkánkat vagy csak pihenünk egy jó film alatt. Azonban fontos odafigyelnünk arra, hogy milyen égőt csavarunk be a lámpákba. Az energiatakarékos izzók fénye bár nem azonnal éri el a maximális erősséget, sokkal kevesebb áramot fogyaszt, ezzel is kímélve környezetünket és persze a pénztárcánkat is.

Ilyenkor fontos azt is figyelembe venni, hol szeretnénk az égőt használni és milyen céllal. Egy gyerekszobában elég egy meleg színű, kis lámpa is, ami nem bántja, sokkal inkább megnyugtatja a kicsiket. Ugyanez vonatkozik a hálószobára és akár a nappalira is, bárhol, ahol a fény nem tanuláshoz, olvasáshoz vagy munkához kell, ott mindig fogjuk vissza a mesterséges fényeket, és inkább használjunk lágy megvilágítást.

A karácsony után megmaradt karácsonyfa égőkkel nyugodtan dekorálhatjuk az ágyrácsot vagy az erkélyünket, hiszen ezek egész évben hangulatos világítást biztosítanak majd nekünk, emlékeztetve a szép pillanatokra az év végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik