Élet-Stílus

A karácsonyra is lehetsz allergiás

Gondoltad volna, hogy az év legszebb ünnepe nemcsak meghittséget, de köhögést, álmatlanságot és légszomjat is hozhat?

A kellemetlen tünetekért egész pontosan persze nem maga a karácsony, hanem annak egyik elengedhetetlen kelléke, a karácsonyfa a felelős. Legalábbis a New York-i Állami Egyetem szakemberei szerint, akik arra figyelmeztetnek, hogy a lakásban felállított karácsonyfákon olyan penészgombák fejlődhetnek, amik allergiát válthatnak ki.

A legnépszerűbb hazai fenyőtípusok:
1. Magyarországon évek óta a legnépszerűbb – és ezzel együtt a legolcsóbb – fenyőfafajta a lucfenyő és az erdei fenyő, ami szárazon hullatja a tűit.
2. Valamivel kevesebben veszik, de sok fogy a klasszikus ezüstfenyőből is, ami bár nem tartozik a legolcsóbbak közé, még mindig nem drága.
3. A legdrágább talán a Nordmann vagy kaukázusi fenyő, melynek az egyik jellegzetessége, hogy a tüskéit – amik hosszabbak és kevésbé szúrósak – nem hullatja.
4. Évek óta egyre több fogy a duglászfenyőkből, a selyemfenyőkből és a kolorádófenyőkből is, amikért egyelőre komoly összegeket kell leszurkolni a különleges tüskéik, illatuk és gyantájuk miatt.

A fenyőkön megtelepedő penészgombákról érdemes tudni, hogy nem újonnan jelentek meg a fákon, hanem természetesen nőnek rajtuk, a lakás melege az, ami miatt – egy idő után – robbanásszerű fejlődésnek indulnak és amivel a kellemetlenséget okozzák. Ennek következtében az átlagos 800-ról 5000-re nőhet a spórák száma légköbméterenként, ami egy szűk légtérben az arra érzékenyeknél már kellemetlenségeket okozhat. Elsősorban állandó orrviszketést, vizenyős szemeket, köhögést, de szélsőséges esetben álmatlanságot és légszomjat is. Ha pedig hosszú ideig nem jövünk rá az allergia okára, azzal hosszú távon a tüdőproblémák és a hörghurut kialakulását kockáztatjuk.

Hogyan tartósítsuk a lucfenyőt?
A luc száraz környezetben hamar kiszárad és eldobja a tüskéit is, ami ellen egy ideig lehet védekezni: például azzal, hogy vásárlás után egy friss vágást ejtünk a törzs végén azzal, hogy néhány centit lefűrészelünk belőle, majd egy vödör vízbe állítjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik