Élet-Stílus

Mitől vagy állandóan nyúzott?

A kiegyensúlyozott élethez az egészséges ételeken és a rendszeres testmozgáson kívül kell még valami más is.

A legtöbben igenis hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, és ha nincs más megoldás, akkor – mindegy minden alapon – az alváson spórolunk, különösen egy feszült, stresszes időszakban. Pedig az, hogy másnap hogy teljesítünk, képesek vagyunk-e energikusak, koncentráltak lenni, nagyban függ attól, hogy előző este mennyit és hogyan aludtunk. Kényelmes matracon pihe-puha párnák között, vagy épp a kanapén elgémberedve…

Bizonyított tény, hogy egy embernek naponta átlagosan minimum öt – de inkább hét – óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy teljesen regenerálódjon és kipihenje magát. Ha valaki ennél – akár csak egy órával is – kevesebbet szán a pihenésre, máris jelentkeznek a rövid távú tünetek: az ingerlékenység, a koncentrációzavar és a szorongás. Ha a probléma hosszú ideje fennáll, akkor már krónikus alváshiányról szokás beszélni, ami már jóval komolyabb tünetekért, depresszióért, szorongásért, fásultságért, egyéb szervi megbetegedésekért felel és szélsőséges esetben halált okoz.

Az álmatlan éjszakákért elsősorban a napi stressz felel, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy a probléma valahol máshol gyökerezik. Például az alváshoz rosszul kiválasztott kellékekben: egy kényelmetlen matrac vagy párna például heteket vehet el az életünkből anélkül, hogy tisztában lennénk vele.

Ezért sem mindegy, mennyire vagyunk körültekintőek, amikor az alváshoz vásárolunk. A matracokat érdemes már az üzletben kipróbálni, hiszen szerencsés esetben később éveken keresztül tesz majd jó szolgálatot. És ugyanígy válogathatunk a kisebb kiegészítők között is: ma már létezik párna allergiásoknak, hátfájósaknak és azoknak is, akik a napjuk nagy részében ülőmunkát végeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik