Élet-Stílus

Elhibázott játék érkezik karácsonyra

A közimádatnak örvendő építőkészlet új sorozatot indít útjára, amivel lehet, hogy sok új rajongót szerez, de legalább annyi régit is elveszíthet...

Amikor én még kislány voltam, LEGO-hoz maximum a kiválasztottak jutottak, a maradék megelégedett az építőkockákkal, esetleg Babilon vagy a Jáva építőkészlettel… Valójában az első találkozás akkor történt, amikor a jó módú unokatesóékat meglepték vele, amiben talán a repülőtéren dolgozó nagypapának is szerepe volt. Hajaj, az a csodás Kádár korszak… A részletek bár a múltba vesznek, az élmény maradt: színes műanyagelemek, szép zöld talapzattal, amelyek sokkal stabilabbak voltak, mint az addig látott fakockák. Meg a miniemberek, akiket az ember gyereke annak képzelt, akinek csak akart…

A kopott arcú, fekete ruhás figura így lehetett farkasberci, de a doktor bácsi is, ha épp arra volt szükség. Az elemekből pedig kis átalakítással épülhetett űrállomás, de kórház is akár. Jó, néha bezavartak a fura matricák, de ha megszokta az ember, azokkal sem foglalkozott, mert magával ragadta a fantázia világa. A mini „fókuszcsoport” – amelyben fiú- és lányunokatesók vegyesen vettek részt – bebizonyította, hogy a LEGO készletért való versenyben mindkét nem egyforma erőbedobással vett részt anélkül, hogy rózsaszín kockákért, pónikért vagy bögyös babákért kellett volna megküzdeni. Sőt!

De ne szaladjak túlságosan előre: a LEGO természetesen kutatást végzett a vásárlói igények felmérésére, és csupán ez után született meg a LEGO Friends nevű sorozat lányok részére, amelynek fejlesztése azon alapult, hogy meglovagolják a játszási szokásaikat. A hivatalos sajtóközlemény szerint a szerepjátékokért rajongó lányokat szeretnék boldoggá tenni a játék újraélesztésével.

„Arra fókuszáltunk, hogy olyan játékélményt hozzunk létre, amely az alkotás élvezetén alapul, miközben figyelembe vesszük, hogy a lányok hogyan építkeznek és játszanak természetesen. Elképesztően büszkék vagyunk arra az eredményre, amit a LEGO Friendsszel létrehoztunk, és elhatároztuk, hogy ezen a platformon építkezünk tovább az elkövetkező években” – állt a közleményben. A karácsonykor útjára induló játék öt babát mutat be, amelyek sokkal valóságosabbnak látszanak, mint a megszokottak, ezen kívül új állatok, kiegészítők és újabb színű téglák jelennek meg először a LEGO történetében.

Álljunk meg egy pillanatra, de tényleg. Még hogy a lányok szerepjátékához ez a rózsaszín izé kell, meg flipflop a lábra és csodás frizurák (ami elvileg passzol az eredeti miniember fejére is, brrr!). Lehet, hogy a LEGO jót akar a kislányoknak, de hogy a két nemet nem szeretné közelebb hozni egymáshoz az is biztos, hogy csak egyetlen szempontot ragadjunk ki. Például az új készlet figurái 5 milliméterrel magasabbak, mint a régiek. Még emlékszem, hogy kisfiúkkal való közös játéknál az is megosztotta a népet, hogy kié legyen a szakállas (abban a csapatban épp ezért erősebbnek vélt) figura, de milyen képet sugall, mire ingerel a nagydarab, határozottan szexis LEGO csajszi?!

Rendben, a gyerekek még hagyján, de már látom az aggódó szülőket, ahogy sóhajtoznak az ötéves Pistike felett, aki szívesebben játszik a húga lególányával, mint a tűzoltóval. Ne adj’ Isten, még a babaházat is szívesebben építi… Igen, a LEGO-nak sikerült újabb lépést tenni a nemi szegregáció rögös útján. Ráadásul ez a lányos kiadás ismét bűzlik a rózsaszín barbie-k és pónik fülledt giccsétől – jó ízlésre végképp nem ezzel neveljük a csemetét.

Vissza akarom kapni a régi, kissé lerágott(!) arcú LEGO emberkét, aki tette a dolgát vörös, zöld és sárga elemekből épített csodás háza körül. Amikor meg elege volt a felnőttek butaságaiból, felpattant az űrjárgányára, és elrepült a Marsra…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik