Élet-Stílus

Le lehet győzni a csokiéhséget

Csokifüggő vagy? Létezik megoldás a bajra, sőt így, az ünnepek közeledtével még többek számára fontos ez az információ...

Ha legközelebb rád tör a csokoládé utáni, legyőzhetetlen vágy, akkor menekülj! Szó szerint: egy 15 perces, gyors tempójú séta ugyanis csodát művel. „Tudjuk, hogy olyan magas kalóriatartalmú ételek, mint például a csokoládé nassolása a munkahelyen könnyen szokásunkká válhat, és idővel súlygyarapodáshoz vezethet” – nyilatkozta Adrian Taylor, az Exeteri Egyetem professzora.

A kutató társaival azt vizsgálta, hogy a fizikai aktivitás képes-e megfékezni a sóvárgásunkat: 78 rendszeres csokifogyasztót arra kértek, hogy tartsanak kétnapos böjtöt, majd négy csoportba osztották őket. Ebből két csapat 15 perces gyors sétát tett futópadon, majd egy munkahelynek berendezett íróasztalnál dolgozniuk kellett. Az első csoport könnyű, stresszmentes munkát kapott, míg a másik társaságnak nehezebb feladat jutott. A maradék két csapatnak pedig pihennie kellett, mielőtt ugyanúgy egyszerű, illetve nehéz feladatot kaptak, mint a sportos társak.

Amikor munkához fogtak, egy tál csokoládét helyeztek a kezük ügyébe. A kutatók megfigyelték, hogy azok, akik sétáltak, átlagosan 15 grammnyi édességet ettek, míg a többiek majdnem a dupláját, 28 grammot. Az is kiderült viszont, hogy az nem hozott különbséget a mohóságukban, hogy mennyire volt könnyű vagy nehéz a feladat. Ez arra utalhat, hogy a stressz és a csokiéhség nem függ össze.

„Gyakran úgy érezzük, a nassolás feltölt energiával, vagy segít megküzdeni a munkánkkal járó stresszel, beleértve az unalmat is – mondta Taylor. – Sokszor tűnik nehéznek a napi finomságok mennyiségének a csökkentése, de ez a tanulmány megmutatja, egy kis sétával akár felével is kevesebbre zsugorodhat.”

Tipp: Ne tartsunk fenn az íróasztalunk fiókjaiban titkos raktárat, és igyekezzünk minél távolabbra helyeztetni a karácsonyi ünnepi finomságokat, amiket a kollégák behoznak. Ha mi akarunk kedveskedni, lepjük meg őket naranccsal, mandarinnal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik