Élet-Stílus

Lassú és magyar – tuti tippek karácsonyra

A komótos étkezésnek magyarított mozgalom nem egyszerűen az evésről szól, inkább életérzés, amit nem tilos terjeszteni például ajándékok formájában.

Egészen meglepő ötletnek tűnhet, hogy a Slow Food mozgalomhoz kapcsolódó ajándékokkal lepjük meg szeretteinket, pedig így nem egyszerűen egy tárgyat, de vele együtt életfilozófiát is adunk. Ráadásul támogatjuk a hazai ipart és kereskedelmet.

Mit jelent ez a mozgalom?
A felpörgött életritmussal és globalizált élelmiszer-termeléssel szemben a lassúságot hirdeti. Az egyes országok és régiók étkezési hagyományainak, a helyi gasztrokulturális sokrétűségének a megőrzése, védelme érdekében jött létre 25 éve Olaszországban, de időközben világszerte rengeteg követőre talált. Célja az étkezési kultúra újra felfedezésén túl a biológiai sokféleség fenntartása, a helyi értékek és (termelői) közösségek támogatása.


Íme, néhány ajándékötlet:

1. Válasszunk hagyományos, magyar ételeket bemutató szakácskönyvet, még jobb, ha olyant választunk ajándékul, amely odafigyel arra is, hogy szezonális ételeket kínáljon. Például télen eperleves helyett jobb választás a sütőtökkrém. Ilyen célra kiválóak a régi magyar szakácskönyvek, például a Rézi néni jegyezte Igazi magyar konyha vagy Zilahy Ágnes Valódi magyar szakácskönyve, esetleg egy modernebb kötet Fitos Gyula Évszakok szakácskönyve.

2. Hasonlóan jó ötlet kertészkedni szerető nagymamának a tipikus magyar kertészkedéssel kapcsolatos kötet, például dr. Szalay József Évszakok a kertekben című könyve.

3. Vásároljunk hazai bio vetőmagokat, virághagymákat stb. ajándékba.

4. Mézet, lekvárt és szörpöt is választhatunk, de helyi termelőtől szerezzük be.


Jelképe a csiga – aki ugye azért nem fut, hogy ne lobogjon a szeme

5. Meredek ötlet, de húsevő rokonnak kellemes meglepetés lehet például a szalaggal felcsokrozott mangalicasonka, ami a mozgalom által védett élelmiszerek közé tartozik.

6. Ugyanilyen frenetikus meglepetést okozhat a hazai kézműves sajtokból összeállított sajtkosár.

7. Férfi családtagok örülni fognak egy üveg jó bornak is, persze az is valamelyik hazai, családi pincészet remeke legyen – van miből válogatni. Ráadásul a kézműves borra a termelő – mint minden hasonló teméknél – az első pillanattól az utolsóig maga ügyel.

8. A csokoládékról se feledkezzünk el! Számtalanféle kézműves csodából válogathatunk édesszájú szeretteinknek: kereket, szögleteset, hosszút vagy rövidet és még sorolhatnánk  á lá Gombóc Artúr.

9. Ha nem tudunk lemondani az egzotikusról, bármelyik rokont boldoggá tesz egy jó csomag kávé – ami sokkal jobban fog esni, ha tudjuk, hogy fair trade termék.

10. Lepjük meg a családot konyhai komposztáló edénnyel, aminek segítségével a konyhai hulladék átalakítható kiváló minőségű, szerves talajjavítóvá.

Ha így válogatjuk össze az ajándékokat, többet teszünk egyszerű örömszerzésnél, vallják a filozófia követői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik