Gazdaság

Helyi termelőknek nyílt piac Bárdudvarnokon

Elsősorban a helyi és környékbeli termelőknek szeretnének rendszeres értékesítési lehetőséget biztosítani Bárdudvarnokon, a Petörke-tó partján.

Az első piacnapot szombat délelőtt, a falunapi programok részeként tartották, s mintegy harminc termelő kínálta portékáit. Az asztalt ugyan maguknak kellett hozni, helypénzt azonban sem most, sem később nem kérnek tőlük.

Petörke portéka néven meghirdetett vásározásra a saját termesztésű zöldséget, gyümölcsöt vagy virágot árusító termelőket várnak, de szívesen látják azokat is, aki saját készítésű mézet, lekvárt, savanyúságot, szörpöt, bort, befőttet, tejtermékeket, sajtot, kenyeret vagy süteményt árulnak. Helyet adnak a kézműveseknek is, azaz fazekasoknak, kosárfonóknak, mézeskalácsosoknak, nemezelőknek, bőrösöknek, gyertyásoknak és szappanosoknak – mondta az első vásári napon Mester Balázs polgármester az MTI-nek.

A kínálatot színesíti a megunt, feleslegessé vált portékák választéka, játékok, ruhák, könyvek, alkatrészek, berendezési tárgyak, cipők, újságok, régiségek – tette hozzá a polgármester, aki többedmagával legszívesebben termelői piacnak nevezné a helyi kezdeményezést. Ahhoz azonban, hogy ezen a néven nevezzék a Petörke-tónál tartott vásárt, elmondása szerint olyan követelményeknek kellene megfelelniük, aminek szerinte nem csak ők, de “az országban senki nem tud megfelelni”, így marad a vásározás elnevezés.

A polgármester közlése szerint a hetente, szombatonként tervezett piacozást – ugyancsak a “hatósággal való hadakozás” miatt – egyelőre kéthetente tartják. Reményeik szerint azonban lesz rá mód, hogy heti rendszerességgel várják a vásárlókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik