Élet-Stílus

Csúcsra tör a vadászgörény

Hajlékony, mókás, igazi játszótárs, és mindig tesz róla, hogy ne unatkozzunk mellette. Akit egyszer a pézsmaszag megcsapott, az vagy hanyatt-homlok menekül, vagy örökre a rabja lesz.

Mostanában egyre többen tartanak kedvtelésből vagy éppen divatból vadászgörényt; és bár az utcán az emberek többsége még mindig kikerekedett szemmel vizslatja a pórázon cammogó kis házi kedvenceket, ők egyre több gazdijelölt szívébe lopják be magukat, és nem csak oda, hanem a meleg, biztonságos otthonokba is. Mielőtt azonban megosztanánk a nappalinkat egy élő rajzfilmfigurával, nem árt, ha tisztában vagyunk néhány aranyszabállyal.

A vadászgörények története

Ez a pajkos, rettentő kíváncsi ragadozó nem napjainkban lett házi kedvenc. Több mint kétezer éve háziasította az ember. Állítólag már az egyiptomiak is babusgatták a vadászgörényeket. Sztárságukhoz nem fér kétség: Leonardo da Vinci a „Hölgy hermelinnel” című képén ugyanis nem hermelin, hanem egy jól megtermett hím vadászgörény látható.

A szőrmókok gyorsan tanulnak és nagyon jó vadászok. Kiváló a szaglásuk, nagyjából tízszer olyan hatékony, mint az ember orra. Ahol megjelennek, ott patkány, egér egy sem marad. Éppen ezért állította a maga oldalára azonnal a kétlábú vadász a szűk járatokba is begyömöszölhető négylábút.


“Valahol a kutya és a macska közé helyezném őket”
Fotó: Hír24

Egy kifejlett vadászgörény egy, másfél kilós, és átlagosan hatvan centiméter hosszú – tudtuk meg Szabó Líviától, aki 2005 óta foglalkozik görények tenyésztésével. Állatai szinte minden díjat megnyernek kategóriájukban, nem csak itthon, a nemzetközi kiállításokon is.

„A vadászgörények semmihez sem hasonlíthatók. Valahol a kutya és a macska közé helyezném őket egy képzeletbeli rangsorban, de sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek. Fontos, hogy görénybiztossá tegyük a lakást, mert csillapíthatatlan kíváncsiságuk miatt nagyon veszélyesek tudnak lenni saját magukra” – meséli a tenyésztő.

Büdös, mint a görény?

A mókás kis teremtések ketrecben vagy szabadon, a lakásban, sőt az erkélyen is tarthatók, hiszen nagyon intelligensek és „nem különösebben szeretik a meleget. 15-20 fok az ideális hőmérséklet számukra”. Meglepő, de könnyen szobatisztaságra nevelhetők. Már négyhetes korukban megtaníthatók arra, hol végezzék el a dolgukat, kilencven százalékban alomtiszták; és miért mondják rájuk, hogy büdös, mint egy görény? Ennek a bűzmirigyük az oka. De nem büdösebbek egy lakásban tartott macskánál, inkább egyfajta pézsmaillatot árasztanak, melyet a faggyúmirigyeik termelnek. Ez az illat az alapja egyébként a legtöbb parfümnek is.

Szürkületi állatok, napkeltekor és alkonyatkor a legaktívabbak. 14-18 órát alszanak naponta, de ha ébren vannak, fáradhatatlanul hancúroznak. Imádnak játszani, bújócskázni, fogócskázni és néha elcsennek ezt-azt.

„Kiskorban nagyon fontos, hogy napi 4-5 órát mozogjanak, később ez 2-3 órára csökkenthető, de mivel rendkívül aktív, mozgékony állatokról van szó, létszükségük, hogy foglalkozzanak velük, sétáltassák őket. Sok törődést igényelnek, kalitkában nézegetni őket nincs értelme, és nem is lehet” – figyelmezteti a leendő gazdikat Szabó Lívia.

A békés külső olykor azonban csalóka. Bár a görik rendkívüli módon ragaszkodnak a saját gazdájukhoz, az már nevelés kérdése, hogy idegen emberekkel hogyan viselkednek. Éles fogsorukkal nagyot tudnak harapni, ha esetleg megijednek vagy rosszul fogják meg őket. „Négy-öthetes koruktól kezdve hozzá kell őket szoktatni az emberi kézhez. Fontos, hogy szocializálva legyenek, ez elsősorban a tenyésztő feladata, illetve, hogy kevésbé vad vérvonal közül válasszunk.”

Jól kijönnek a háziállatokkal is. Kutyákkal, macskákkal gond nélkül összeszoktathatóak, ha már kölyök korukban elkezdjük az ismerkedést.

Egér jöhet, zöldség tilos!

A vadászgörények szigorúan húsevők, az emésztőrendszerük az állati eredetű táplálékok feldolgozására alkalmas. Vagyis csak és kizárólag húst ehetnek – naponta kétszer -, vegetáriánus vadászgörény nincs. Kedvencük a szárnyasfélék, a nyulak és a szárított apróhalak. Jó minőségű tápokkal kiegészíthetjük az étrendjüket, illetve a bátrabbak adhatnak nekik élő egeret és napos csibét is. A görik gourmandok a maguk módján, de fűszereset és zöldséget nem ehetnek, azt nem bírja a pici gyomruk.

Költséges házi kedvenc

Egy jópofa, minőségi vadászgörényt már 25 ezer forinttól be lehet szerezni, és 6-9 évig biztosan a család kedvence lesz. Fenntartásuk sem túl olcsó, az orvosi költségek például – egy váratlan betegség, műtét esetén – ötven-százezer forint között mozognak. „Ne vállaljunk úgy semmiképpen se állatot, hogy nincs meg hozzá a megfelelő anyagi háttér” – javasolja a tenyésztő, aki szerint „a hobbi céljából tartott görényeknél nagyon fontos az ivartalanítás”. Egyrészt azért, mert az ivaros időszakban jóval erősebb a szaguk, másrészt folyamatosan jelölnek. Aki nem híve az ivartalanításnak, az választhatja a hormon implantátumot is.


Fotó: Hír24

„Rengeteg a szaporító, akik azt gondolják, hogy a görények pároztatása remek pénzszerzési lehetőség. Azonban, ha valaki ezt komolyan csinálja, nem tud megélni belőle. Nem is ez a cél. Ez egy hobbi, egy életforma. Apróhirdetésekből, vásárokon, vagy olyan helyekről soha ne vásároljunk vadászgörényt, ahol nem tudják megmondani a származását. Ha már ilyen egzotikus kisállat mellett dönt valaki, akkor ne sajnálja a pénzt. Még megnyugtatóbb, ha a tenyésztő hajlandó garanciát is adni” – mondja Szabó Lívia.

Állat mentőknél, állatvédő szervezeteknél, különböző menhelyeken is találkozhatunk kis prémes ragadozókkal, így pénztárcánk lecsapolása helyett, akár örökbe is fogadhatunk egyet. A hányatatott sorsú, szeretetéhes görik pedig duplán meghálják majd a törődést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik