Élet-Stílus

Kezdd most a felkészülést: jön a karácsonyi stressz!

A közelgő ünnep nemcsak örömöt, hanem feszültséget is hozhat.

A stressz eredetileg szervezetünknek a különböző ingerekre adott válaszreakcióját jelentette, ám időközben kiegészült, átalakult a definíció. A feszültség életünk része lett, ami hol jobban, hol kevésbé gyötör. Bár alig várjuk a téli szünetet, valójában, akkor sem vagyunk mentesek tőle, sőt! A közeledő karácsony is sok stresszel jár(hat), íme a 4 leggyakoribb:


Kellemes ünnepeket! – Fotó: Shutterstock

Pénzügyi stressz: plusz pénz előteremtése
A szeretet ünnepe egyre inkább az ajándékokról szól, minél nagyobb, minél drágább, minél irigylésre méltóbb a férjnek, a gyereknek, az anyósnak, a barátnőknek, a kollégáknak. És mi van, ha valaki mégis kimarad? – talán ez a rettegés okozza a legnagyobb stresszt. Ugyanakkor a többség ilyenkor útra is kel, illetve vendégeket fogad. Így az üzemanyagárak mellett az élelmiszerekre költött összeg is magasabb lesz, mint általában, de többet mosunk, ruhákra is nagyobb kiadásunk lesz, mint az év többi részében.

Pszichés stressz: folyamatosan boldognak látszani
Mire eljön az új év, garantáltan görcsöt kapnak az arcizmaink, hiszen a folyamatos mosoly alapelvárás. Mert ugye a karácsonyi ünnepek csupa móka és kacagás – csak persze nem annak, akik végigfőzi, vásárolja, díszíti és csomagolja őket. Ám ennek ellenére, ha nem akarsz magyarázkodni, mi a bajod ezen a szép ünnepen, mosolyogj! Ami szintén megterhelő feladat…

Időbeosztási stressz: zsonglőrök előnyben
Nem elég a rengeteg plusz feladat, ráadásul óvodai és iskolai szünet is várható az ünnepekre. Hacsak nincs mozdítható apuka, nagyi, testvér vagy barátnő, ki kell találni azt is, hova tedd a gyereket addig is, amíg mindent sikerül elintézni.

Fitnesz stressz: nem elég boldognak, szépnek is kell lenni
Sok ismerőssel, volt kollégával, távoli rokonnal ebben az időszakban találkozol egy év után, naná, hogy szeretnél a legjobb formádban lenni. Ugyanakkor a vendégségekben illik enni / ki tud ellenállni a sok finomságnak. Időben el kell kezdened a testi és lelki felkészülést ahhoz, hogy a karácsonyra kapott szép ruhák még a szilveszteri buliban is rád menjenek. Na, nem szeretnénk nagyon stresszelni…

Megoldási javaslatok:
– Ne akarj mindenkinek megfelelni, neked is jár a karácsony!
– Ne hagyd az utolsó pillanatra a bevásárlást, szánj rá a novemberi bevételeidből is.
– Határozd meg, mennyi a maximum, amit hajlandó vagy kiadni az idei ünnepekre.
– Figyelj oda az étkezésedre, próbáld meg már most rászoktatni magad a kisebb adagokra.
– Beszéld át már most a pároddal, családtagjaiddal, barátaiddal, kinek mi lesz a feladata, ki miben tud segíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik