Élet-Stílus

5 kihagyhatatlan karácsonyi vásár

Jézuska-műhely Bécsben, giga-Télapó Manchesterben, felturbózott gasztrokínálat Budapesten – már november végétől karácsonyi vásárok garmada várja azokat, akik magukba szeretnék szívni az ünnep hangulatát, no, meg egy pohár forralt bort elkortyolni.

A finn Télapó is kilátogat a Vörösmarty térre

Budapest: halat is ehetünk

Idén 13. alkalommal nyitotta meg a kapuit a Budapesti Karácsony eseménysorozat, amelynek fő attrakciója a Vörösmarty téri karácsonyi vásár. A becslések szerint évente mintegy 600 ezer ember kíváncsi a vásárra, és ebből 40 százalék külföldről érkezik. Az Európa legjobb adventi rendezvényei között számon tartott vásár (amelyet a brit Sunday Times 2008-ban Európa legjobb karácsonyi vásárának minősített) december 30-ig (naponta 10-20 óra között) várja az érdeklődőket. A 130 standos Vörösmarty téri Karácsonyi Vásáron – amelyre idén hagyományteremtő jelleggel a szervezők külföldi díszvendéget (Belgium) is hívtak – népművészeti és egyedi iparművészeti alkotások közül válogathatunk.

A fesztivál egyik különlegessége, hogy a szokásos kenyérlángos, kürtős kalács, kolbász és forralt bor mellett idén először kapnak helyet a magyar ünnepi ételek, mint például a káposzta, a bejgli és a hal. Az óriásfenyőfa tövében betlehemi jelenet várja a látogatókat advent első vasárnapjától, december 6-án pedig a Budapestre látogató lappföldi Mikulással találkozhatunk a téren. A hagyományos adventi kalendárium helyett a Gerbeaud Ház épületén egy varázslatos fényjáték kapott helyet, amelyet naponta 18-20 óra között csodálhatunk meg.

Bécs: curlingpálya és DJ

Csaknem 20 adventi vásár és karácsonyi falu nyitotta meg a kapuit a napokban Bécsben. A legnagyobb rendezvény idén is a Városháza előtt felállított Bécsi Adventi Varázslat (Christkindlmarkt), amely évente mintegy 3 millió látogatót vonz Ausztriából és külföldről egyaránt. A Christkindlmarkt 29 méteres, 80 éves karácsonyfáját, amely idén Burgenlandból érkezett, két daru emelte a helyére. A 26. alkalommal megrendezett karácsonyi vásáron a gyerekeket Jézuska-műhely, Jézuska-expressz, Mennyei Postahivatal és jászolkiállítás várja, míg szüleik 144 stand kézműves ajándéktárgyaiból válogathatnak, valamint forró puncsot szürcsölhetnek.

Különösen hangulatos a bécsi karácsonyi rendezvények közül a spittelbergi adventi vásár is, amelynek tradicionális karácsonyi faluja idén új elemmel, egy kis jégpályával egészült ki, ahol korcsolyázni és curlingezni lehet. Az 50 standon kívül jászol, nosztalgia-körhinta, karácsonyi vonat, toronyzenészek, kórusok és énekegyüttesek várják a kisebbeket-nagyobbakat.

Minden évben más tartomány adja a Christkindlmarkt karácsonyfáját

Ausztria leghosszabb jászolával ünnepli fennállásának 25. évfordulóját az Altwiener Christkindlmarkt a Freyungon, míg a monarchia korát idézi a Schönbrunni Kastély előtt felállított elegáns adventi vásár, ahol 75 standnál kínálnak bádogjátékokat, nosztalgikus képeskönyveket, bibliai állatseregletet, kerámiákat. A Karlskirche előtt megrendezett adventi vásár többek között árnyékszínházzal, tűzijátékkal, a MuseumsQuartier téli pavilonjai pedig rendhagyó puncskreációkkal és nemzetközi DJ-kkel hívogat.

Frankfurt: hamm a Denevér-emberkébe

A frankfurti karácsonyi vásárt (november 23–december 22.) Németország legrégibb karácsonyi vásárának tartják, miután több mint 600 éves múltra tekint vissza. Közel 3 millióan keresik fel évente a történelmi óvárosban (Römerberg) megrendezésre kerülő eseményt. A frankfurti az egyetlen olyan rendezvény, amelyet „exportáltak” partnervárosába, az angliai Birminghamba, onnan pedig Bristolba, Manchesterbe, Edinburghbe és Leedsbe vándorolt át. Így már ezekben a nagy-britanniai városokban is át lehet élni az autentikus német karácsonyi vásári hangulatot. Felejthetetlen élmény bóklászni az adventi vásárban, miközben majszoljuk a frankfurti vásár édességspecialitásait, úgy mint a Denevér-emberke névre hallgató, marcipántöltetű süteményt (Bethmännchen), a Brenten mézeskalácsot és az emberke alakú szilvás sütit, a Quetschemännchent.

A frankfurti karácsonyi vásár is nagyon népszerű a turisták körében

Manchester: giga-Télapó

A manchesteri Albert Square-en november 17.-december 21. között látogatható karácsonyi vásárban – amelyet Nagy-Britannia egyik legjobb karácsonyi vásáraként tartanak számon – a gasztronómiai élvezetekről bajor kolbász, francia palacsinta, gyömbéres kenyér, puncs és forralt bor gondoskodik. Idén is a karácsonyi vásár fő látványossága az égőkből összeállított, többméteres Télapó. A városháza előtti téren kívül négy további, kék színű égők garmadával kivilágított helyszínen (St Ann’s Square, Exchange Street, New Cathedral Street, Brazennose Street) élvezhetjük az adventi forgatagot a brit iparvárosban.

Sülnek a kolbászok a manchesteri vásárban

Prága: mézbor és pónizás

November 26–január 8. között a cseh főváros két jelentős karácsonyi vásárnak is otthont ad: az egyiket az Óvárosban, a másikat pedig a Vencel téren rendezik meg, középpontjukban egy-egy hatalmas, feldíszített fenyőfával. Kézművesek portékái, illatos gyertyák és cseh népművészeti tárgyak (mint például a híres bohémiai üvegtárgyak) közül válogathatunk ajándékokat a fabódék rengetegében, helyi gasztronómiai specialitásokat kóstolhatunk, sőt karácsonyi koncerteket hallgathatunk, miközben a gyerekek póniháton róhatják a köröket.

Miniállatkert és pónizás várja a kicsiket az Óvárosban

Az Óvárosban egy miniállatkert is helyet kap, ahol bárány, kecske, szamár és láma gondoskodik a bethlehemszerű hangulatról a kisebbek számára. A prágai adventi hangulat azonban mit sem ér egy pohár forralt bor (svarene vino) vagy forralt mézbor (medovina) elszürcsölése nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik