Még egy tudatosan összeállított étrendből is kimaradhatnak amúgy létfontosságú ásványi anyagok és vitaminok, amilyen például az A- és az E-vitamin, vagy a kálium. Pedig ezek nélkülözhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez, hiszen erősítik az immunrendszert és segítenek a legkülönfélébb betegségek kivédésében és legyőzésében is.
E-vitaminból például senki nem fogyaszt eleget. Egy felnőtt embernek átlagosan 15 mg a napi igénye, de ebből az ételekkel alig valamit visz be. Pedig az E-vitamin erős antioxidáns, védi a sejteket, segíti azok kommunikációját, nem mellesleg segíti a bőr védekezését a káros UV-sugarak ellen. Nem mellesleg hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet rendesen fel tudja venni a tápanyagot.
A hiányt otthon, néhány ügyesen kiválasztott étellel is tudjuk pótolni, például negyed csésze pirított napraforgómaggal vagy negyed csésze joghurthoz kevert búzacsírával.
Arról, hogyan pótolhatod egyszerűen az A-vitamint és a káliumot, olvass itt bővebben.