Élet-Stílus

Lottóötös és leszokás egy füst alatt

November 17-e a 10 milliószoros teremtő erő napja, amikor végre valóra válhatnak az álmaink. Kívánjunk, mormoljunk, fantáziáljunk és intsünk búcsút a füstölésnek 24 óra alatt.

Érdemes november 17-én minden gondolatunkra ügyelnünk, mert óriási teremtőerővel hatnak vissza. A tibeti hagyományok szerint négy, úgynevezett Buddha (Dharmacsakra) nap van egy évben. Idén ez lesz az utolsó. Ezek a napok energetikailag nagyon erősek, ezért is nevezik a tibetiek tízmilliószoros napoknak.

Ma nagyobb az esély arra, hogy elérjük, megteremtsük, amit szeretnénk, és hogy elengedjük azokat a dolgokat, amik miatt eddig nem sikerült. Ajánlatos ilyenkor pozitív gondolatokra koncentrálni: találkozzunk a barátainkkal, fantáziáljunk egy új autóról, a lottóötösről, végleg törlesztett hitelről és nevessünk sokat. A negatív gondolatokat lehetőleg hagyjuk másnapra.

Tízmilliószoros napok 2012-ben:
Február 22.
Június 4.
Július 23.
November 6.

 

A tízmilliószoros napok jelentősége, hogy nem csak teremteni tudunk ekkor, fogadalmakat is tehetünk annak érdekében, hogy rossz szokásainktól megszabaduljunk. Ráadásul a pozitív energiák mellett az is motiválhat minket elhatározásunkban, hogy ma van a Füstmentes Nap. Minden adott tehát ahhoz, hogy végleg letegyük a cigarettát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésének célja, hogy felhívja a dohányosok figyelmét, ezen a napon ne gyújtsanak rá. A füstmentes nap mottója a „Minél előbb, annál jobb”, vagyis ha valaki 35 éves kora előtt abbahagyja a dohányzást, hosszú távon egészségi állapota nem lesz rosszabb, mint a nemdohányzóké, de természetesen idősebb korban is kimutatható előnyei vannak.

Magyarországon mintegy 3 millió aktív dohányos él, közülök körülbelül 30 ezren veszítik életüket idő előtt valamilyen dohányzás okozta betegségben. 2300-an mások cigarettafüstjétől, azaz passzív dohányzás következtében halnak meg – derül ki a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért közleményéből.

A megújult Nemdohányzók védelméről szóló törvény hatására várhatóan már a bevezetés utáni első évben, 2012-ben mintegy 20%-kal csökkenhet a szívinfarktus miatt kórházba szállított betegek száma, és megháromszorozódik a leszokás miatt segítségégért orvoshoz fordulók száma.

Egy nap a leszokásért
A tradícióvá növekedett nap alapötlete 1971-ben született meg, amikor Massachusetts állam kormányzója, Arthur P. Mullaney arra kérte a polgárokat, hogy egy napig ne dohányozzanak, és a pénzből, amit aznap cigarettára költöttek volna, egy helyi középiskolát támogassanak.
Az ötlet nyomán az Amerikai Rákellenes Társaság (ACS) tűzte zászlajára a célt, 1976. november 18-án. Egymillió embert vettek rá arra, hogy egy napra bírják ki dohányzás nélkül. 1977-ben már minden állam csatlakozott a mozgalomhoz, ami ekkor kapta az egységes “Smokeout Day” elnevezést.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére november harmadik csütörtökét aztán nemzetközi szinten is füstmentes nappá nyilvánították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik