Élet-Stílus

Vajon jó ötlet a becsületkassza?

Te szoktál pénzt dobni az ingyenes jótékonysági rendezvény gyűjtődobozába? És ebédért fizetnél, ha nem muszáj?

Izgalmas a fizess, amennyit akarsz modell, amely tulajdonképpen a becsületességre épül, miszerint az emberek nem élnek vissza azzal, hogy nem kötelező fizetniük valamiért. A kultúra után több más terülten is megjelent ez az elv, például külföldön éttermek is kipróbálták, mint arról nemrég hírt adtunk, Jon Bon Jovi nyitott hasonló elven működő vendéglátóhelyet. A lényege ezeknek, hogy rendelj, amit szeretnél, majd fizess, amennyit szerinted ért az étel, illetve annyit, amennyit megengedhetsz magadnak.

Az egyik ilyen első étterem a denveri So All May Eat (SAME), ahol nincs rögzített étlap, ahogy nincsenek szabott árak sem. Ott is választhat a kedves vendég, ha végképp nem tud fizetni, akkor egy óra munkával is fizethet érte. A tulajdonosok, Brad és Libby Birky ugyanis elkötelezett hívei az egészséges táplálkozásnak, és annak, hogy ahhoz mindenkinek joga van.

Az englewoodi Cafe 180 hasonló erkölcsi alapon működik, és kínálatuk a helyi, coloradói farmok adományaiból készülnek. De már például Kambodzsában is nyílt hasonló vendéglátóhely, a Siam Reap-i MaD Eateryben annyit fizetsz, amennyit gondolsz, és az egész összeget a közösségfejlesztéssel és gyermekjóléti kérdésekkel foglalkozó, civil szervezetük kapja. A hasonló elven működő, ausztráliai Lentil As Anything éttermei például abból tesznek szert pluszbevételre, hogy adományért árulják a könyvecskéjüket, amiben személyes sztorik, receptek és csodás vegetáriánus ételfotók találhatók. (Képünkön a Lentil becsületkasszája.)

Mint ezekből a példákból is látható, világszerte elterjedt ez a módszer, és működik. Panera Bread Co. és annak Panera Bread nevű alapítványa Panera Cares néven nyitott kávézót, és megfigyeléseik szerint a betérők 80 százaléka kifizette a javasolt árat vagy még többet is. Sőt, az első claytoni nonprofit pékségük olyan sikeres lett, hogy azóta még három helyen nyitottak üzletet. Hozzánk legközelebb Bécsben találunk hasonló helyet: a The Wiener Deewan nevű, pakisztáni étterem is él az egyél, amennyit bírsz! – Fizess, amennyit szeretnél! szlogennel.

Meglepő módon három-négy éve Budapesten is volt hasonló próbálkozás internetes hírmorzsák szerint, de végül azt be kellett zárni. Bele sem merünk gondolni, miért…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik