Élet-Stílus

Minden tizedik antidepresszánson él Amerikában

Nagy baj, hogy sokan még az orvos véleményét sem kérik ki, mielőtt a tablettához nyúlnak.

Már több mint 50 éve annak, hogy az orvosok ráakadtak arra a gyógyszerkombinációra, ami több millió depressziós betegnek hozta vissza a reményt egy teljesebb élethez. Azóta az antidepresszánsokat elérhetővé tették nemcsak a valóban depressziótól szenvedők, hanem a szorongással, túl nagy stresszel küzdők számára is.

Amerikában például 400%-kal megemelkedett az antidepresszánsok eladása, mióta a hatóságok engedélyezték egy új fajta gyógyszer, a Prozac forgalmazását. Ma már nemcsak depressziósok, hanem szorongástól és túl nagy stressztől szenvedők is vásárolják a készítményeket: a legfrissebb felmérések szerint Amerikában például a 12 évesnél idősebbek 11%-a. A helyzet Magyarországon se sokkal jobb: itthon a középkorúak 7%-a szed valamilyen gyógyszert, 4% rendszeresen.

Az orvosokat most főleg az aggasztja, hogy sokan orvosi beleegyezés nélkül döntenek az antidepresszánsok mellett. Bár a készítmények többsége veszélytelen, a legtöbbnek vannak mellékhatásai – mint a véralvadásgátló hatás és a rákkockázat –, amiről mindenkinek tudnia kellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik