Élet-Stílus

Orvosság szörnyek ellen

A rémálmokat jobb nem szőnyeg alá söpörni: az éjszakák mellett a nappalokat is tönkretehetik.

Tévedés azt hinni, hogy a rossz álmok – különösen akkor, ha gyakran előfordulnak – csupán egy-egy napunkat teszik tönkre. Az egy dolog, hogy a másnap zaklatottan, nyűgösen és fáradtan indul, és úgy is folytatódik, ám ha a rémálmok elhúzódnak, hosszú távon növelhetik a depresszió és az öngyilkossági hajlam kockázatát is.

Erről azonban csak kevesen tudnak, ahogy arról is, hogy a rémálmokat – ellentétben a gyerekekkel – nem csak a napi történések feldolgozása, vagy a stresszes időszak okozza. Az alvásszakértők egybehangzóan állítják, hogy a felkavaró álmok hátterében olykor valódi betegség áll: leggyakrabban az alvási apnoét is előidéző garatszűkülés, pszichiátriai betegségek, pajzsmirigy-túlműködés vagy éjszakai fájdalommal járó betegségek.

A szakértők épp ezért azt javasolják, hogy akit hosszú ideig, szünet nélkül rémálmok kínoznak, mindenképpen vizsgáltassa ki magát, mert létezik gyógymód. A feszültség okozta rémálmok ellen relaxációs terápiákkal, míg a szervi megbetegedések ellen gyógyszerrel küzdhetünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik