Élet-Stílus

Súlyos sértések a közösségi hálón

A közösségi site-ok használatának sok előnye van, de legalább három olyan tevékenységet fel tudunk sorolni, ami kárt tehet kapcsolatainkban.

Rég elfeledett barátokra találhatunk, szorosabb kapcsolatot tudunk ápolni a jelenlegiekkel és akár újabbakra is bukkanhatunk – csak néhány a közösségi oldalak áldásai közül. Vajon arra gondoltunk már, hogy a Facebookon és társain nemcsak épülnek a kapcsolataink, de komoly rombolás is végbemehet bennük? Egy új tanulmány szerint a három leggyakoribb negatív élmény, amivel szembesülhetünk ezeken a helyeken: ha figyelmen kívül hagyják vagy megtagadják barátságkérésünket; ha törlik nyilvános bejegyzésünket vagy az azonosítónkat az ismerősök közül; esetleg látunk egy Top Friends (legjobb barátok) listát valakinél, és nem szerepelünk rajta, vagy sokkal lejjebb kerülünk, mint azt vártuk volna.

Robert S. Tokunaga, az Arizonai Egyetem munkatársa 197 főiskolai hallgató közösségi hálón szerzett tapasztalatait tanulmányozta. Egynegyedük számolt be arról, hogy nem vettek tudomást vagy egyenesen megtagadták barátságkérésüket, alig kevesebb mint 25 százalék mesélt arról is, hogy törölték a bejegyzését például.

Ebben a fent felsorolt, háromféle negatív tapasztalatban az a közös, hogy mindegyikre csak a közösségi site-okon tehetünk szert. Hiszen a „való” életben nem megyünk oda senkihez, hogy megkérjük, legyen a barátunk, így a valóságos világban működő szociális interakciókat nem igazán lehet lefordítani a virtuális világéra. „A közösségi oldalakat használók nem tudják alkalmazni a társas érintkezés normáiról offline helyzetekben szerzett tudásukat az online világban” – magyarázta Tokunaga. Hiszen maga a szó, hogy barát is egészen mást jelent a közösségi hálózaton.

Talán segít az, ha tudjuk, milyen viselkedés irritálhat, bánthat meg másokat közösségi hálón: „Nem tanácsos ilyen dolgokat művelnünk, hacsak nincs rá jogos indokunk” – tette hozzá a kutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik