Élet-Stílus

A fogamzásgátló meglepő mellékhatása

A legfrissebb kutatások szerint a fogamzásgátló tabletta beleszól a párválasztásba is.

Azok a nők, akik fogamzásgátló tablettát szednek, hajlamosak megbízható, gondoskodó és állhatatos partnert választani, és távol tartani magukat a rámenős és veszélyes kalandoroktól, állapították meg tudományos kutatók. Az elmélet szerint a tablettákban található hormonok felelősek azért, hogy a nőket kevésbé vonzzák a macsók, mint az inkább „apának való” társaik. A kutatás során 2519 nőt kérdeztek meg arról, hogy mennyire boldog a párkapcsolata. Az anyukák egy része akkor találkozott a párjával, amikor már szedett fogamzásgátlót, míg a többiek nem éltek ezzel. A többségük, de nem mindegyikük, jelenleg is gyermeke(i) apjával él.

Azok, akik tablettát szedtek, kevésbé voltak elégedettek szexuális életükkel mint a többiek: férjüket, partnerüket kevésbé tartották vonzónak és felvillanyozónak a hálószobában, derül ki a tanulmányból. Másrészről azonban sokra tartották kedvesüket: hűségesebbnek, nagyobb támogatást adónak és jobb családfenntartónak jellemezték. Ráadásul ezek a jó tulajdonságok, úgy tűnik, felülmúlják az izgalmat, ugyanis a kapcsolatok átlagosan két évvel tovább tartottak, ha a nő fogamzásgátlót szedett már a kezdetektől.

A tanulmány, amely a Proceedings of the Royal Society B című szaklapban jelent meg, leírja, hogy egy nő hormonszintje eleve ingadozik a havi ciklusához igazodva: ennek köszönhetően a legtermékenyebb időszakban, amikor a legnagyobb az esélye a teherbeesésnek, a figyelme az úgynevezett alfahímek felé fordul, akik kiváló génekkel rendelkeznek. Ezzel szemben a fennmaradó időben a megbízható és gondoskodó férfiak érdeklik – akik valószínűleg inkább vele maradnak, hogy segítsenek felnevelni a családot. A fogamzásgátló tabletta pedig ebbe a rendszerbe avatkozik bele.

Craig Roberts, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy az eredmények néhány ezer nő válaszain alapulnak, és nem minden tablettát szedő fogja ugyanezeket tapasztalni. Ugyanakkor azt tanácsolja a fogamzásgátlót szedőknek, hogy gondolják végig, szeretnének-e megállapodni, vagy választhatnak nem hormonális alapú születésszabályozó megoldást is. „Ha egy nő néhány hónappal a házasságkötése előtt nem hormonális fogamzásgátló módszert választ, ezzel megbizonyosodhat arról, hogy még mindig vonzódik-e a partneréhez” – javasolta dr. Craig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik