Élet-Stílus

Tovább késik a férfi fogamzásgátló

Az ENSZ injekcióval kapcsolatos kutatásai zátonyra futottak.

Bár a férfi fogamzásgátló njekció ötlete már több mint 30 éves, ez idáig még nem sikerült olyan szert kifejleszteni, ami valóban hatásos lett volna. Legutóbb az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) eddig biztató eredményeket produkáló kutatása futott zátonyra.

Az összesen 8 országban 400 tesztalany részvételével végzett vizsgálat nem hozott értékelhető eredményt, az injekció jelenlegi összetételében ugyanis nem működött. Vagyis működött, csak a férfiak 90%-ánál, a fennmaradó 10%, akiknél eredménytelen volt a szer, a kutatás vezetője szerint azonban túl nagy arányt jelent.

Az orvosok, akik az injekciót a női fogamzásgátlók alternatívájaként képzelik el, aggódtak a súlyos mellékhatások miatt is. A kezelt férfiak jelentős részénél depresszió, súlynövekedés és akne jelentkezett.

Abban, hogy mikorra készülhet el a hatékony injekció, a kutatók nincsenek egységes véleményen. A kutatás vezetője szerint 5 éven belül biztos nem lesz ilyen szer, míg egy munkatársa szerint ennél jóval hamarabb is elkészülhet a vakcina.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik