Az ilyen feldolgozott, egészségtelen ételek közös jellemzője, hogy szinte bármennyit ehetünk belőlük, az éhséget nem tudják hatásosan csillapítani, aminek legfőbb oka, hogy a feldolgozásuk közben lecsökken a tápanyagtartalmuk.
Többek közt a kerülendő ételek közé tartoznak például a péksütemények, a gyorsfagyasztott készételek, az édes tésztaféleségek, sőt még a diétás üdítőitalok is. Ebben az utóbbiban a mesterséges édesítőszerek az alattomosak: növelhetik az étvágyat, ám a normál cukortól eltérően nem szolgáltatnak semmit, ami elmúlasztaná az éhséget.
Az üdítőhöz hasonlóan éhesek maradunk a fagyasztott készételek után is: ezekben általában nincs elég kalória, nyers összetevő, ami kitágulhatna a gyomrunkban és amitől jóllakhatnánk. Ugyanebből az okból hanyagolhatjuk a cukrozott müzliszeleteket is.