Élet-Stílus

Kánikulában a gyerekek sok tejet igyanak

A tej sokkal jobban biztosítja az aktív gyerekek folyadékpótlását, mint a víz vagy a sportitalok.

“A gyerekek nagyon kiszáradhatnak az aktív mozgás közben, ezért különösen fontos, hogy két játék között pótolják az elvesztett folyadékmennyiséget” – nyilatkozta Brian Timmons gyermekegészségügyi kutató és orvos a ScienceDaily ismeretterjesztő portálnak.

A szakember szerint “a tej magas minőségű fehérjét, szénhidrátot, kalciumot és elektrolitokat tartalmaz”, pótolja az izzadással elveszített sómennyiséget és hozzájárul a szervezet jobb folyadékmegtartó képességéhez. Fehérjéi, amelyek más italokban nem találhatóak meg, hozzájárulnak az izmok fejlődőséhez és növekedéséhez.

A témában készült tanulmány nyolc- és tízéves kor közötti gyerekek bevonásával készült: a résztvevőknek először egy klímakamrában kellett gyakorlatokat végezniük, majd némi szomjoltás után a szakemberek megnézték hidratáltságuk szintjét.

Az aktív gyerekek és felnőttek a testmozgás során sokszor nem figyelnek kellőképpen a folyadékpótlásra, ezért gyakran hidratáltsági hátránnyal kezdenek neki az újabb fizikai kihívásoknak.

Már egyszázaléknyi folyadékhiány is akár 15 százalékkal csökkentheti a teljesítőképességet, megemelheti a pulzusszámot, a testhőmérsékletet, és visszavetheti a gyakorlatok folytatására irányuló kitartást. A jelentősebb folyadékhiány ráadásul növelheti az olyan, szívvel összefüggésben lévő problémák kialakulásának kockázatát, mint amilyen a hőguta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik