Ma már alig találni olyan egészséges életmódra vonatkozó hírt, mely ne taglalná részletesen, milyen káros hatásai vannak a zsírban gazdag ételeknek az egészségünkre. Már egy-egy tál ilyen étel jelentősen megemeli a triglicerid (egy káros zsír) szintjét a szervezetben, ugyanez a zsír felelhet adott esetben, hosszú távon a szívbetegségekért is.
Néhány amerikai kutató most azt próbálta meg bebizonyítani, hogy a zsíros ételek káros hatását lehet mérsékelni. Sikerrel jártak: kiderült, hogy a kedvenc fűszereink, mint a paprika, a fahéj és a bors hatékonyan csökkenti (mintegy 30%-kal) a káros trigliceridszintet.
A szakértők szerint ez a fűszerek antioxidánstartalmának köszönhető, ami hatékonyan veszi fel a harcot a zsíros ételek által kiváltott oxidatív stressz ellen. Ráadásul – mint a szakértők rámutattak – az ételekhez adott mindössze két kanál fűszer a tesztalanyok egyikénél sem okozott gyomorirritációt.