Élet-Stílus

Infarktusveszélyben a fiatal nők

A dohányzás és a fogamzásgátló együtt megbosszulja magát.

A hétfői RTL Híradó számolt be arról, hogy a budapesti infarktus központba egy ideje rendszeresen szállítanak infarktussal, vagy infarktusgyanúval olyan fiatal nőket, akik még épphogy csak elmúltak harminc évesek. Az orvosok biztosak abban, hogy az eseteket az okozza, hogy ezek a nők rendszeresen dohányoztak, miközben fogamzásgátló tablettát szedtek.

Bár a fogamzásgátló önmagában még védene is az infarktus ellen, dohányzással együtt egyáltalán nem ez a helyzet, sőt. Az a nő, aki egyszerre szedi a tablettát és füstöl többszörösére növeli annak a kockázatát, hogy szívinfarktust, trombózist, vagy tüdőembóliát kapjon. A statisztikai adatok viszont megdöbbentőek: a tiltás ellenére rengetegen vannak, akik dohányzás mellett szedik a fogamzásgátlót.

Mivel Magyarországon a fiatal nők közül egyre többen dohányoznak – egyes adatok szerint minden harmadik nő – a szakértők azt javasolják, hogy amennyiben fogamzásgátlót iratnak fel, hagyjanak fel a dohányzással. Amennyiben nem képesek letenni a cigit, úgy a saját egészségük érdekében más védekezési módszert kell találniuk.

AJÁNLOTT LINKEK:

Egyre több fiatal nő kap infarktust (hvg.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik