Élet-Stílus

A csúszdák miatt sok a baleset

A strandon minden ötödik balesetért ezek a játékszerek felelnek.

Tekintettel a kánikulára, egy osztrák kutatócsoport annak próbált meg utánajárni, milyen veszélyek leselkednek ránk vagy gyerekeinkre a strandokon. Kiderült, hogy a kicsik – akik olykor vakmerően és félelemérzet nélkül pancsolnak – legtöbbször a csúszdák miatt sérülnek meg. A kutatók szerint biztonság szempontjából a medencébe érkezés és a csúszás a legkritikusabb.

A vizsgálat szerint legalább ilyen veszélyes maga a medence: a víztől csúszós felületeken a gyerekek könnyen eleshetnek, részben ennek is köszönhető, hogy a strandon szerzett sérülések zöme a fejet és az arcot érinti. Bár azt a szakértők is elismerik, hogy évről évre történnek súlyos balesetek, állítják, ha jobban odafigyelünk, még ezek nagy részét is megelőzhetjük.

Persze nemcsak az épített strand, hanem a folyó- vagy tópart is rejthet magában veszélyeket. Egy rossz mozdulat, egy rosszul megválasztott fürdőhely és máris kész a baj. A vízi baleseteket illetően ráadásul hazánk sajnos előkelő helyet foglal el az európai statisztikákban. A megelőzés érdekében érdemes tisztában lennünk a fürdőzés alapszabályaival és azzal, mit tehetünk, ha már megtörtént a baj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik