Élet-Stílus

Látni fogjuk a teljes holdfogyatkozást?

Hasonló eseményben legközelebb 2015-ben gyönyörködhetünk.

Az utóbbi évek egyik leglátványosabb teljes holdfogyatkozására készülhetünk szerdán, kora este. Bár holdfogyatkozást ezután még ebben az évben, decemberben is láthatunk, ilyen fényerejűt legközelebb csak 2015. szeptemberében. Június 15-én a Föld árnyéka fokozatosan elrejti majd égi kísérőnket, a Holdat, ami eközben egyre vörösebb színben játszik majd. Mivel a látványos jelenség alacsony holdállásnál, közvetlenül holdkelte után zajlik, látványos képeket készíthetünk róla, ha az időjárás is engedi.

A metnet.hu előrejelzése alapján szerencsére az élményt az időjárás sem rontja el. Bár a délutáni órákban megnövekszik majd a gomolyfelhőzet, sőt az ország területén elszórtan még záporokra, zivatarokra is számítani kell, ez nem befolyásolja a holdfogyatkozás láthatóságát. Estére ugyanis elvonulnak a zivatarfelhők, felszakadozik a felhőzet, így az ország legnagyobb részén zavartalanul élvezhetjük az égi jelenséget.

Babonák, hiedelmek régóta élnek a holdfogyatkozással kapcsolatban is. Az egyik legrégibb szerint ilyenkor megnyílik az alvilág egyik kapuja, hogy mindenféle ártó szellemek, démonok, lidércek szabaduljanak az emberekre. A babonának ezúttal van egy kis valóságalapja, a teljes holdfogyatkozás ugyanis felborítja megszokott életritmusunkat, emiatt ingerlékenyebbek és agresszívebbek lehetünk, ok nélkül idegeskedünk, veszekedünk. Épp ezért ma érdemes jobban odafigyelni arra, mit mondunk, vagy mibe fogunk.

Az asztrológusok figyelmeztetnek, hogy vigyázzunk a kapcsolatainkra, a problémás, vitákkal teli viszonyokat ugyanis megviselheti a teljes holdfogyatkozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik