Élet-Stílus

Régóta hibásak a horoszkópok

Mégis sokakat meglepett, hogy nem abba a csillagjegybe tartoznának, ahova besorolták őket.

Bár a szakértők régóta tudják, hogy a precesszió miatt az asztrológusok számításai több száz éve hibásak, a többségnek mégis újdonság volt, hogy nem abba a jegybe tartozik, ahova születésekor besorolták – írja az origo. A vihart egy január 14-én megjelent amerikai cikk kavarta, melyben a szerzők kijelentették, hogy a horoszkópokat régóta hibásan készítik. Ezt később az MSNBC.com és a Time magazin is közölte.

Az úgynevezett precesszió, ami jelen esetben a számítási hibát okozza, a Hold és a Nap együttes gravitációs hatása miatt lép fel, és hatást gyakorol a nem tökéletes gömb alakú Föld mozgására. Ennek hatására a Föld forgástengelyének térbeli iránya változik: így lehet az, hogy az asztrológia tanainak elterjedésekor, vagyis időszámításunk előtt közel 3000 évvel, a tavaszpont (a pont amerre a Nap a tavaszi napéjegyenlőség idején mutatkozik) még a Bika csillagképben volt, ám ma már a Halak és a Vízöntő határvidékén jár.

Ennek a precessziónak a következtében a mai csillagjegyek gyakorlatilag teljesen elszakadtak a valódi csillagképektől. Ráadásul mint kiderült, Napunk látszólagos égi járása során nemcsak a horoszkópokból megszokott 12 csillagképet járja be, hanem a Skorpió és Nyilas csillagkép között egy 13.-at, a Kígyótartó csillagképet is, amiről a horoszkópkészítéskor már megfeledkeznek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Rossz az összes horoszkóp – mikor és hol jár a Nap valójában? (origo)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik